Record tragic în Spania: 769 de decese, într-o singură zi, din cauza coronavirusului

Spania a înregistrat 796 de morţi din cauza noului coronavirus - un nou bilanţ-”record” într-o singură zi.

R.B., vineri 27 martie 2020 , 16:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Astfel, bilanțul creşte la 4.858 numărul total al deceselor cauzate de pandemia covid-19, au anunţat vineri autorităţile spaniole, relatează AFP.

Numărul deceselor zilnice l-a depăşit pe cel al Italiei - care a înregistrat 662 de decese în ultimul bilanţ publicat joi seara.

Citeste si: Solistul trupei Rammstein, Till Lindemann, depistat pozitiv cu coronavirus

Testele rapide pentru detectarea Covid-19 cumpărate de Guvernul spaniol din China nu funcţionează, au alertat specialiştii, iar autorităţile susţin că le-au achiziţionat printr-un distribuitor spaniol care le-a oferit garanţii, informează El Pais.

Mai multe laboratoare de microbiologie din spitale importante din ţară au comunicat faptul că testele cumpărate de Guvern au o sensibilitate de 30% şi aceasta ar fi trebuit să depăşească 80%.

Citeste si: Ce se întâmplă cu legumele din supermarketuri

Rezultatele testărilor preliminare sunt descurajatoare. „Cu această valoare nu are sens să le folosim”, a spus unul dintre microbiologii care au analizat testul.

„Nu detectează cazurile pozitive, aşa cum era de aşteptat”, a declarat o sursă care a participat la testări.

Testele rapide sunt fabricate de compania chineză Bioeasy, cu sediul la Shenzhen. 

Concluzia microbiologilor care au analizat aceste kituri este că trebuie folosite în continuare testele actuale, bazate pe tehnica moleculară PCR, care detectează ARN-ul virusului într-o mostră de exudat naso-faringian. Este o tehnică laborioasă, care necesită echipament specific, iar rezultatul este obţinut în 4 ore.

Citeste si: Mesajul transmis de Mihai Bobonete în plină pandemie de coronavirus: "Rând pe rând ne loveste pe toţi"

Testele rapide, în schimb, funcţionează similar celor de sarcină: mostra este luată tot din zona nasului sau faringelui, se diluează şi se plasează pe o casetă cu o bandă reactivă, care marchează prin linii rezultatul - pozitiv, negativ sau invalid. Rezultatul este obţinut în 10 sau 15 minute.

Guvernul spaniol a cumpărat 340.000 de astfel de teste şi are în plan testarea personalului medical şi a vârstnicilor din aziluri, apoi restul populaţiei. Miercuri, a anunţat că a comandat 5,5 milioane de astfel de teste, însă nu este cunoscut dacă fabricantul este acelaşi.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si