Rectificarea bugetară, în ședința de guvern de miercuri. 1 miliard de lei în plus la un minister

Guvernul pregătește o rectificare de 1 miliard de lei la Sănătate, a anunțat marți seară premierul Ludovic Orban. De asemenea, de ordonanța de urgență, aflată în primă lectură în ședința de guvern de marți vor mai beneficia la rectificare ministerele Lucrărilor Publice, Agriculturii și programul destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii.

Razvan Ilie, marți 17 noiembrie 2020 , 21:29

Odonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului, în primă lectură în ședința de guvern
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Ludovic Orban a declarat că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară va fi dezbătut în primă lectură în şedinţa de miercuri a Guvernului. Potrivit proiectului, vor exista creşteri de fonduri la câteva ministere, printre care Ministerul Sănătăţii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Agriculturii.

Citeste si: Iohannis: Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă după tragedia de la Piatra Neamț. Vinovatul moral este...

Premierul Orban: Va fi o creştere de cel puţin 1 miliard la Sănătate 

"Vom avea în primă lectură ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului, vor exista creşteri la câteva ministere. În primul rând, Ministerul Sănătăţii, va fi o creştere de cel puţin 1 miliard, care, evident, este o creştere necesară pentru a face faţă creşterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti COVID. De asemenea, vom avea o creştere la investiţii, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Vom avea, de asemenea, o creştere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie să finalizăm plăţile pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă", a declarat Ludovic Orban, marţi seara.

Citeste si: Italia, un nou record de decese care amintește de infernul din primăvară

Bani în plus pentru IMM-uri

Programul pentru susținerea IMM-urilor va beneficia de 500 de milioane de euro din fonduri europene. De suplimentări de bani de la buget vor beneficia și autoritățile locale, în special cele care nu au avut încasări din cauza epidemiei de Covid - 19.

Întrebat despre realizarea unei evaluări a sumelor cheltuite din bugetele ministerelor, până în prezent, şi dacă au rezultat sume necheltuite care ar urma să fie realocate, premierul a explicat: "Sunt anumite ministere unde există o execuţie bugetară, să spun, care poate lăsa impresia că nu au cheltuit banii cu ritmicitatea necesară".

Citeste si: VIDEO - Merele învelite în ceară, pericol pentru sănătate

Orban: Vin foarte multe facturi la decontare 

"Nu este chiar aşa, pentru că natura cheltuielilor pe fiecare minister este diferită în funcţie de tipul de cheltuială. Dacă te uiţi la Ministerul Transporturilor, de exemplu, şi vezi că nu a cheltuit banii alocaţi, să spun, pe anumite categorii de investiţii...e posibil să vină facturi pentru situaţii de lucrări avizate într-un număr foarte mare spre final de an pentru că, de regulă, e o anumită sezonalitate în ceea ce priveşte efectuarea lucrărilor de construcţii şi foarte multe facturi se adună la final de an.

Orban: "Sunt anumite ministere unde există o execuţie bugetară, să spun, care poate lăsa impresia că nu au cheltuit banii cu ritmicitatea necesară".

La fel e situaţia şi la Ministerul Sănătăţii, de exemplu, vin foarte multe facturi la decontare pe cheltuieli făcute de autorităţile locale sau de centrele de testare, care, se verifică şi până la urmă, când le plăteşti, le plăteşti în bloc şi cheltuieşti o sumă foarte mare de bani. Din cauza asta, e foarte dificil de făcut o evaluare dacă nu cunoşti natura fiecărui tip de cheltuială şi, mai ales, ritmicitatea în care se derulează procedurile pentru efectuarea cheltuielilor respective", a completat Orban.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si