VIDEO - Ziua Z pentru noile restricții anti-COVID. Vezi lista completă de măsuri

Noi restricții intră în vigoare în România, luni, 25 octombrie. În următoarele 30 de zile certificatul verde este obligatoriu pentru a face cumpărături în marile centre comerciale, inclusiv dacă este vorba de supermarketul sau farmacia din interior. Ceea ce înseamnă că doar 3 din 10 români vor mai putea circula nestingheriți. Toate magazinele se vor închide la ora 21.00, cu o oră mai devreme decât până acum. Masca va fi obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă sau în parcuri.

Author: Razvan Ilie duminică 24 octombrie 2021 , 19:05

Noi restricții în România începând de luni, 25 octombrie

[Sursa foto: Facebook / Politia Romana]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ceasul ticăie pentru nevaccinații care nu au trecut prin boală. Aceștia mai au doar câteva ore în care se pot bucura de accesul liber în magazinele neesenţiale. Începând de luni, vom putea merge la mall şi în instituţiile statului doar cu certificatul verde. Cei care nu au documentul s-au înghesuit duminică în marile centre comerciale și au profitat de ultima zi în care au putut circula nestingheriți.

Citeste si: A fost ultima noapte de distracție înainte de carantina de noapte. Petrecăreţii au stat la cozi imense pentru a intra în cluburi

Școlile se vor închide pentru două săptămâni, iar angajatorii vor trebui să trimită jumătate dintre angajați în telemuncă. Evenimentele private, precum nunțile sau botezurile sunt interzise. Iar spectatorii nu mai au acces pe stadioane, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu.

Citeste si: Răsturnare de situație. Școlile și grădinițele private ar putea rămâne deschise în continuare

Ce restricții intră în vigoare de luni, 25 octombrie

Guvernul a aprobat vineri modificarea Hotărârii privind prelungirea stării de alertă, stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19. Actul normativ a fost publicat sâmbătă dimineața în Monitorul Oficial și noile restricții intră în vigoare luni, 25 octombrie, de la ora 0.00.

Citeste si: Lista noilor restricții adoptate de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial- Vezi documentul

Prin actul normativ al Guvernului, se interzice, începând de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, organizarea de evenimente private, devine obligatorie masca de protecţie fără nicio excepție, iar pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală.

Citeste si: VIDEO- Medicii din Iași se tem de o tulpină românească de coronavirus

Accesul în mall-uri nu se va face decât cu certificat verde, iar restaurantele închid la ora 21.00. Sălile de jocuri de noroc și jocurile de joacă rămân deschise cu anumite restricții de funcționare, iar școlile se închid pentru cel puțin două săptămâni. Toate măsurile se aplică indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile.

Citeste si: Riscul de a ajunge la ATI, de 14 ori mai mic pentru românii vaccinați anti-COVID. Studiu de amploare

Circulația interzisă după ora 22.00. Se poate ieși doar cu certificatul verde

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la ora 22,00 şi până la 5,00, pe întreg teritoriul ţării, va fi interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde.

Care sunt excepţiile de la prevederea referitoare la circulaţie:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de
persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Citeste si: Profesorul Streinu-Cercel propune testarea la fiecare scară de bloc. "Este mult mai rău decât la tulpina iniţială, cea din Wuhan"

Ce activități sunt interzise de luni, 25 octombrie

Astfel, sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise.

Citeste si: Ce saturație a oxigenului în sânge trebuie să te îngrijoreze dacă ai COVID-19

Accesul în mall-uri, doar pe bază de certificat verde

Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

"În magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră cu certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală", a explicat Arafat într-o conferinţă de presă.

Citeste si: Raed Arafat spune că valul 4 al pandemiei ar putea dura până la finalul lunii noiembrie

Însă, în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale de tip mall se va putea intra doar cu certificatul verde.

"Tot ce este în mall, numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare", a arătat Arafat, menţionând că există şi varianta comenzilor la domiciliu.

Citeste si: Raed Arafat: Nu există nicio garanție că elevii se vor întoarce la școală după două săptămâni

Accesul în biserici fără certificat verde

Totodată, conform hotărârii adoptate de Guvern, "accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 este permis în lăcaşurile de cult, unde se desfăşoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, şi în unităţile de alimentaţie publică în care se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de protecţie sanitară".

Masca devine obligatorie "peste tot", fiind anulate toate excepţiile

Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public, concertele şi spectacolele în aer liber vor fi interzise, iar cinematografele şi teatrele vor funcţiona la capacitate de 30%, însă cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală.

Magazinele și restaurantele se închid la ora 21.00

Programul restaurantelor va fi limitat la ora 21,00 şi vor putea intra doar persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.

"Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00", mai prevede hotărârea.

Ce se întâmplă cu jocurile de noroc și locurile de joacă

Barurile, cluburile şi discotecile vor fi închise. La piscine şi săli de jocuri de noroc este permis accesul în limita a 30% din spaţiu pentru cei vaccinaţi cu schemă completă şi trecuţi prin boală, în intervalul orar 5,00-21,00. Aceleaşi condiţii sunt şi la locurile de joacă pentru copii.

Cultele religioase pot organiza slujbele şi rugăciuni colective în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, precum şi procesiuni.

Noi dispoziții despre organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă

Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde specificul activităţii permite. Există şi varianta organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe/schimburi/ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară.

Cum poți face sport în aer liber

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor intra în vacanţă în perioada 25 octombrie- 5 noiembrie. Activităţile de tip after-school se suspendă pe o perioadă de 14 zile.

Citeste si: Răsturnare de situație. Școlile și grădinițele private ar putea rămâne deschise în continuare


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si