Reţetă de zarzavat pentru iarnă
Zarzavat pentru iarnă. Este o rețetă simplă, fără conservați, unde veți avea nevoie doar de verdețuri și legume proaspete. Iată cum puteți prepara cel mai delicios zarzavat pentru sezonul rece!

Reţetă de zarzavat pentru iarnă
In articol:
Zarzavat pentru iarnă. În scurt timp, gospodinele vor începe să pregătească proviziile pentru iarnă. Unul dintre cele mai cunoscute preparate este zarzavatul, nelipsit din cămară și ideal pentru sezonul rece.
Iată o rețetă simplă de zarzavat care trebuie neapărat încercată!
Zarzavat pentru iarnă- Ingrediente
- 3 kg rosii
- 3 kg ardei gras (gogosari, kapia)
- 2 kg morcov
- 1 kg telina radacina
- 1 kg patrunjel radacina
- 300 g marar
- 300 patrunjel verde
- 300 g frunze de telina
- 500 g leustean (daca este pentru ciorba)
- 2-3 ardei iuti (optional)
- 300 g de sare neiodata, pentru muraturi (25-30 g pentru fiecare 1 kg de amestec sau 1 lingura cu vârf)
Citeste si: Cum se coc vinetele la cuptor? O reţetă simplă pentru cei care nu vor să facă fum în casă
Reţetă de zarzavat pentru iarnă
Zarzavat pentru iarnă- Cum se prepară?
Dacă alegeți să folosiți ardei kapia sau gogoșari de culoare roșie, atunci zarzavatul va avea o culoare roșiatică mai profundă și va colora mai frumos mâncarea.
Rădăcinoasele (morcov, țelina și pătrunjelul rădăcină) se vor tăia cubulețe sau se vor da pe răzătoare. Roșiile se vor tăia cubulețe, verdeața se va tăia mărunt, iar ardeiul iute felii.
Roșiile pot fi lăsate cu coajă sau pot fi opărite și curățate de coajă sau pot fi date pur și simplu prin răzătoare, în funcție de preferințele fiecărei gospodine.
Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului
Citeste si: „O veste atât de frumoasă” Deei Maxer nu i-a venit să creadă când a văzut rezultatul- wowbiz.ro
Citeste si: Reţetă de ardei copţi la borcan pentru iarnă
Reţetă de zarzavat pentru iarnă
Amestecul obținut poate fi pus în borcane sau sticle de 1 kg, cu gură largă. Se pun capace și se sterilizează foarte bine la bain-marie pentru 40-50 de minute din momentul în care apa a dat în clocot.
Se acoperă și se lasă la răcit în apa în care au fiert.
Pentru persoanele care preferă zarzavatul la congelator, amestecul obținut se pune în punguțe și se bagă la congelator.
Pentru zarzavatul de supe rețeta și modul de preparare sunt aceleași, doar că se va renunța la roșii.
După ce s-a răcit în apa în care a fiert, zarzavatul poate fi dus în cămară.
Citeste si: Roşii la borcan pentru iarnă: Reţeta bunicii


