Totodată, dovleceii mai ajută la scaderea colesterolului si a nivelului de zahar din sange.

Retete delicioase cu dovlecei

Dovlecei pane de post

Ingrediente:

– 2-3 dovlecei

– o ceasca (de cafea) faina de grau

– 4 catei usturoi pisati

– 3 linguri cu mustar

– 7 linguri cu apa

– sare si piper dupa gust (puteti pune delikat daca va place)

– ulei pentru prajit

Citeste si: Pandişpan cu cireşe. Rețeta copilăriei

Mod de preparare:

Dovleceii spalati se taie in felii, de cate 1 cm latime, se asaza feliile pe un platou si se presara un praf de sare pe amble parti. Mai apoi, într-un bol se amesteca mustarul cu usturoiul pisat.

După care se adauga apa si apoi faina, amestecandu-se in compozitie. Se pune sare si piper dupa gust. Intr-o tigaie se pune uleiul la incins, iar feliile de dovlecei se trec prin amestecul de mustar cu faina si se prajesc, cate 3-4 minute in uleiul incins.

Dovlecei pane grecesti

Ingrediente:

1 dovlecel de mărime medie (400-500 de grame)
3 linguri de făină 
300 ml ulei de măsline 
sare dupa gust

Citeste si: Rețete pe care le poți găti în zilele cu dezlegare la pește

Mod de preparare

Dovleceii se decojesc, se feliază subțire, în felii groase de 2-3 milimetri. Adăugăm sare pe feliile de dovlecel și se pun într-o sită într-un vas adânc.

Se lasă dovleceii să se scurgă bine de apă, aproximativ o oră. După care, dovleceii bine scurși se dau prin făină. Astfel, pentru prăjire se încinge, o tigaie mai mare. 

Dacă vreți să fie suficient de crocanți, prăjiti dovleceii in mai multe transe, nu-i inghesuiti. Dacă uleiul este suficient de încins este suficient sa-i lasati 2 minute de prăjire, la o tranșă de dovlecei.

Se scot dovleceii prăjiți, pe un strat de hârtie de bucătărie. Se servesc dovleceii alături de un sos tzatziki.

Dovlecei pane la cuptor

Ingrediente:

2 dovlecei medii

sare

2 linguri de ulei

2 linguri de pesmet

sare, piper, usturoi granulat

chimen seminte, oregano uscat, busuioc uscat

boia dulce, afumată

fulgi de ardei iute măcinați

putin zahar brun

Curatam si spalam dovleceii, ii taiem rondele, dupa punem sare peste ei si ii lasam intr-un castron pentru ca apa sa iasa din ei. Intre timp pregatim coca prin care vor fi dam dovleceii. Batem ouale cu un praf de sare, adaugam apa minerala, punem uleiul, piperul si boiaiua, mai apoi amestecam, adaugam faina putin cate putin si punem si mararul tocat.

Dam dovleceii prin aceasta compozitie si ii punem intr-o tava cu hartie de copt.

Dam la cuptrul preincalzit aproximativ o ora.

Dovlecei pane cu parmezan

Ingrediente:

1 dovlecel mare

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

3 oua

faina

pesmet circa 200gr

parmezan ras 100 gr

1/2 legatura patrunjel

2 catei de usturoi

sare,piper

Mod de preparare:

Spalam dovlecelul si il taiem felii subtiri. Amestecam pesmetul cu parmezan,sare,piper,patrunjelul tocat marunt si usturoiul dat pe razatoarea mica, după care batem ouale cu sare si piper.

Luam cate o feliuta de dovlecel si o trecem prin faina ,prin ou apoi prin compozitia cu pesmet, dupa care le prajim in ulei incins pe ambele parti.

Cand sunt gata le scoatem pe un prosop de hartie sa lase uleiul in exces.

Dovlecei pane cu pesmet

Ingrediente:

2-3 dovlecei tineri

2-3 ouă

3 linguri de făină

3 linguri de pesmet

sare

300 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare: 

Spalam dovleceii bine, opțional, se pot curăța de coajă. Îi tăiem rondele  sau pe lung și presărăm deasupra puțină sare. Îi lăsăm să stea 20-30 de minute sau până când lasă zeamă. 

Dăm rondelele de dovlcel, prin: făină, ou bătut și pesmet. Procedăm la fel cu toată cantitatea de dovlcel.

La final, într-o tigaie cu margini mai înalte, punem ulei, pe foc mediu. Iar când uleiul este fierbinte, adăugăm pe rând rondelele și le prăjim câte jumătate de minut pe fiecare parte, sau până când devin aurii și crocante.

Citeste si: Cartofi la cuptor. Ingredientul secret care îi face delicioși

Dovlecei pane cu iaurt

Ingrediente: 

2 dovlecei- 500 gr.

2 oua

80 gr. faina

½ lingurita sare

½ lingurita oregano

2 catei de usturoi

½ lingurita otet

2 linguri ulei masline

3 linguri iaurt

Mod de preparare:

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Se regatesc dovleceii pe care ii taiem in rondele mai groase, punem sare si ii lasam putin sa se scurga pe o farfurie. Batem cele doua oua cu un praf de sare, apoi punem intr-un bol separat faina si o jumatate de lingurita de oregano uscat.

Tavalim prin faina si ou batut, repetand operatiunea pentru o crusta cat mai consistenta.

Îi prajim la foc minim pana se patrund usor si capata o culoare aramie.

Cu ce se mananca dovleceii pane. Exemple de garnituri

Sosuri pentru dovlecei pane

Mujdei

Igrediente:

 

40 g usturoi

20 g ulei

4-5 g sare

100 ml apa minerala carbogazoasa

Mod de preparare:

Mujdeiul clasic se face dupa cum spuneam din usturoi, sare, ulei si apa minerala.

Intr-un bol punem usturoiul dat prin presa si il frecam cu sarea grunjoasa. Se freaca in jur de 5 minute, dupa care se adauga si uleiul in 3-4 transe. In poza puteti observa cum arata dupa ce s-a incorporat o parte din ulei: incepe sa se albeasca, sa se faca ca o spuma.

Se pisează foarte bine usturoiul intr-un mojar cu putina sare, cativa stropi de otet pentru a mai lua din iuteala, apoi se adaugă doua linguri de de ulei de masline amestecand continuu pana se va obtine un fel de maioneza. Mai apoi se aduga apa si se omogenizează.

Sos de usturoi cu smantana

 

6-7 catei de usturoi mari,

sare,

4 linguri de ulei,

2 linguri suc de lamaie,

100 gr smantana,

patrunjel verde

Se zdrobeste usturoiul, se amesteca cu sare si ulei pana se obtine o pasta omogena. Dupa care se adauga sucul de la o jumatate de lamaie, smantana si patrunjelul tocat si se amesteca.

 

Sos tzatziki

 

1 castravete proaspat

200 g iaurt grecesc

2-3 catei de usturoi

1-2 lingurite ulei de masline

menta

piper

sare

 

Castravetele proaspat il razuim pe razatoarea mare sau se taie la mana, cat mai fin. Stoarcem castravetele de zeama si se pune peste iaurt. Tot acolo adaugam si usturoiul pisat. Adaugam o lingurita de sare, piper. Tocam mararul si il adaugam in sos, apoi menta, pe care o sfaramam usor.

Amestecam totul, adaugam zeama de lamaie si uleiul de maslinesi marar si continuam sa amestecam până se omogenizează.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si