Indicele ROBOR a depășit pragul de 6%. Scenariu de coșmar pentru românii cu credite în lei

Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record al ultimilor nouă ani și a depășit pragul de 6%, nemaiatins de aproape 10 ani. Valoarea indicelui s-a dublat de la începutul anului, ceea ce înseamnă că românii cu credite bancare în lei s-au trezit cu rate mult mai mari decât anul trecut.

Author: Sorin Negru vineri 03 iunie 2022 , 11:05

ROBOR iunie 2022, vești proaste pentru românii cu rate la bănci

[Sursa foto: Arhiva]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE ROBOR iunie 2022. Indicele ROBOR a atins vineri nivelul de 6,01%, față de 5,99% cât era joi.

ROBOR iunie 2022, la un nivel record.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,99% pe an, un nivel mai ridicat, 6% pe an, fiind înregistrat în data de 17 ianuarie 2013, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Citeste si: Indicele ROBOR își continuă creșterea: vești proaste pentru românii cu credite

ROBOR iunie 2022,  dublarea valorii în jumătate de an. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Citeste si: VIDEO| Plafonarea prețurilor la alimente în România, în continuare doar la stadiul de... subiect de discuție

Citeste si: Urmează două zile libere de la stat pentru profesori și elevi! Ce instituții de învățământ se bucură de minivacanță- kanald.ro

Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Citeste si: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

ROBOR   reprezintă rata medie a dobânzii  la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei.

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

ROBOR iunie 2022.  Vești proaste pentru românii cu credite în lei

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,15% pe an, de la 6,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,33% pe an, de la 6,32% pe an anterior.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Suntem sufocați de scumpiri

Astfel, toți românii care s-au împrumutat cu dobândă variabilă sunt afectați. Dar, există și soluții pentru a ușura povara ratelor tot mai mari.

ROBOR iunie 2022, dublarea valorii în jumătate de an. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Citeste si: ”După ce au picat în groapa aia, au avut nevoie de ajutor să vină la mal.” Ce scrie, de fapt, în certificatul de deces al lui DJ Lalla? Oamenii legii exclud din start o ipoteză importantă în acest caz!- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile are probleme mari cu legea. Motivul pentru care fosta asistentă tv a ajuns în fața instanței- radioimpuls.ro

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Banca Naţională a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an anterior, începând cu data de 11 mai 2022. Dobânda-cheie ar putea crește în continuare.

Citeste si:  Evoluția ROBOR în ultimii 9 ani. Creştere explozivă după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie

"Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit",   se precizează într-un comunicat al BNR din luna mai.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si