Profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2022 la un nou record, de 1,96 mld. lei, în creştere cu 3,7% faţă de câştigul raportat pentru trimestrul similar din anul anterior, potrivit unei analize ZF.ro.

Citeste si: Premierul Nicolae Ciucă: „Guvernul a respectat angajamentul de a nu mări taxele şi impozitele în acest an..”

Potrivit sursei citate, acesta a fost cel mai bun prim trimestru din ultimii ani, după ce în 2021 câştigul preliminar din primul trimestru a fost de 1,89 mld. lei, în T1/2020 profitul băncilor era de 1,65 mld. lei, iar la final de T1/2019 sistemul bancar avea un profit de 1,8 mld. lei.

Care sunt băncile cu cele mai mari profituri în 2022

Profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România- Banca Transilvania, BCR şi BRD- au depăşit 1 mld. lei în T1/2022, reprezentând jumătate din câştigul întregului sistem bancar.

Băncile prosperă în România, în timp ce clienții lor o duc tot mai greu

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Grupul BCR, care include a doua bancă mare din România,deținută de austriecii de la Erste, a raportat un profit net de 477,5 mil.

lei, cu 12,5% peste nivelul din T1/2021.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active de pe piaţa locală, a obţinut în T1/2022 un profit net de 307,5 mil. lei, în scădere cu 47% faţă de T1/2021.

A treia bancă după active din sistemul local, BRD-SocGen, deținută de francezii de la Societe Generale, a avut în T1/2022 un profit net de 246 mil. lei, în creştere cu 12,6% faţă de T1/2021.

Epocă de aur pentru băncile din România, în ciuda pandemiei și crizei energetice

Pe întregul an 2021 profitul net la nivelul sistemului bancar românesc a ajuns la un record de 8,3 mld. lei, potrivit datelor BNR, în creştere cu 66% faţă de câştigul raportat pentru 2020, în ciuda pandemiei de COVID-19.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 31 mai 2022. Ce se întâmplă cu moneda euro la casele de schimb valutar?

Câştigurile mari raportate de băncii în ultimii ani au fost susţinute atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliilor şi scăderea provizioanelor, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite noi fiind în creştere.

Totodată, marja mare dintre dobânzile la credite şi depozite şi creşterea veniturilor din comisioane a susţinut rezultatele raportate de bănci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si