Românii, datori-vânduți. Fiecare cetățean, pus de Guvern să plătească 260 de euro în pandemie

Datoria externă a României a crescut cu încă 5 miliarde de euro în primele luni ale acestui an, pe fondul crizei fără precedent generate de pandemia de coronavirus. Dacă raportăm această creștere spectaculoasă a datoriei externe la populația țării, reiese că fiecare român este mai îndatorat cu 260 de euro decât era înainte de pandemia COVID-19.

R.I., marți 14 iulie 2020 , 19:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Datoria externă totală a României a crescut la sfârşitul lunii mai cu 5,02 miliarde euro, la 110,89 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la sfârşitul lui 2019, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). O creștere de 5 miliarde de euro a datoriei externe a României în doar câteva luni aduce un împrumut de peste 260 de euro de căciulă pentru cei 19,2 milioane de români.

Citeste si: Al doilea val de coronavirus, mai ucigător decât primul! Avertismentul înfricoșător al cercetătorilor din UK

Conform datelor anunțate de Banca Națională, în perioada ianuarie – mai 2020, datoria externă totală a crescut cu 5,023 miliarde euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 77,63 miliarde euro la 31 mai 2020 (70% din totalul datoriei externe), în creştere cu 5,4% faţă de 31 decembrie 2019; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai 2020 nivelul de 33,266 miliarde euro (30% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,2% faţă de 31 decembrie 2019.

Citeste si: VIDEO| O tornadă spectaculoasă, filmată în județul Prahova

Veste cumplită pentru economia României. Ies banii din țară

Datele publicate marți de BNR dezvăluie o altă situație fără precedent pentru economia României: dacă în anii trecuți investițiile străine au contribuit semnificativ la dezvoltarea economică locală, acum capitalul circulă în sens invers, pe fondul crizei generate de pandemie. În primele cinci luni ale acestui an, au ieșit mai mulți bani din țară, către companiile-mamă, decât au intrat ca investiții din afară.

Citeste si: Gigi Becali, atac la Duckadam: A câștigat 300.000 euro "fără să lucreze"

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat o valoare netă negativă de 338 milioane de euro în primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu o valoare netă pozitivă de 2,059 miliarde de euro în perioada ianuarie - mai 2019, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

PSD iese la atac: România s-a împrumutat cu 1.000 de euro pe secundă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a realizat recent un bilanț al guvernării liberale. Conform liderului social democrat, Ludovic Orban ar fi condus un Guvern care a pierdut circa 70 de miliarde de euro în ultimele 7 luni, la o rată de 10 miliarde pe lună. Conform președintelui PSD, românii ar plăti ”cea mai mare factură a incompetenței din istoria acestui stat.”

Citeste si: Klaus Iohannis a promulgat azi legea dată în starea de urgență. Ce se schimbă în relația cu statul

Pentru a demonstra că atacul său nu este fundamental politic, liderul social democraților a realizat un bilanț total al eșecurilor economice liberale. Conform acestuia, România s-ar fi împrumutat la o rată de 1.000 de euro pe secundă de la preluarea guvernării de către PNL, ceea ce a adâncit datoria națională cu nu mai puțin de 18 miliarde de euro. De asemenea, banii din investiții străine în România au dispărut, pe măsură ce investitorii au fost descurajați de "politicile incoerente și de criza economică în care Palatul Victoria a adâncit România".

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si