România, campioană la scumpiri în UE

O nouă veste proastă pentru consumatorii români: prețurile continuă să crească, în ciuda crizei generale declanșate de pandemie. În timp ce rata medie a inflației în UE se află în zona negativă, deci prețurile se ieftinesc, la noi scumpirile par de neoprit.

Author: Razvan Ilie vineri 16 octombrie 2020 , 17:15

preturi
România, printre țările cu cele mai mari scumpiri de prețuri în septembrie 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România s-a situat în luna septembrie printre ţările UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,8%), Ungaria (3,4%), Cehia (3,3%) şi România (2,1%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,3%), Cipru (minus 1,9%) şi Estonia (minus 1,3%).

În majoritatea țărilor din Europa prețurile scad, nu cresc 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,3% în septembrie, de la un nivel de minus 0,2% în august, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,3%, de la 0,4% luna precedentă.

Citeste si: Rezultatele autopsiei copilei de 12 ani, găsită într-un sac, într-un apartament din București. Mama fetei este suspectă, la fel și iubitul ei- kanald.ro

Citeste si: Fratele Danei Roba s-a temut că soțul ei să le facă rău și celor două fetițe: „Din răzbunare, din gelozie, să dea în cap la copiii ăia”- wowbiz.ro

Comparativ cu situaţia din august, rata anuală a inflaţiei în septembrie a scăzut în 13 state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă în şapte şi a crescut în alte şapte ţări membre.

„În ansamblu, creșterea de 5% este una semnificativă pentru cei peste 1,3 milioane de români plătiți cu salariul minim sau pentru cei peste 70% dintre pensionari care nu primesc pensii mai mari de 1.200 de lei”, a explicat, pentru  Europa Liberă, Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

Pe de altă parte, atrage atenția că, pentru comercianți,  „majorarea a venit oarecum natural, pe fondul scăderii vânzărilor și creșterii costurilor logistice”, în timp ce pentru consumatori,  „creșterea este una semnificativă, dacă este să privim în detaliu evoluția prețurilor”.

Cele mai mari scumpiri din România

INS a anunţat scumpiri la mai multe produse alimentare. Astfel, fasolea s-a scumpit cu 18%, citricele cu 16%, fructele cu 11%, făina cu 7%, şi carnea de porc cu 4%. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si