Soarele extrem de arzător a făcut ca un lan de grâu să ia foc, în Timiș, județ aflat sub cod portocaliu de caniculă de mai bine de două săptămâni. De frică, cei care aveau drum prin zonă n-au mai înaintat și au urmărit de la depărtare cum fermierii recoltează, în mare grabă.

Focuri ca acesta se pot isca oricând în regiuni cu temperaturi de aproape 40 de grade, adică oriunde în țară, unde seceta a fost nemiloasă.

Rachetele antigrindină, unul dintre motivele pentru lipsa ploilor și instalarea secetei

Alegem Vrancea pentru o scurtă evaluare a pierderilor și aflăm că aici, rachetele antigrindină ar fi responsabile de alungarea ploilor.

Ne-a zis ca nu s-au mai confruntat cu astfel de “seceta artificiala” pana sa fie instalate stațiile antigrindină care împrastie orice norișor.

În replică, cei de la Centrul Antigrindină Vrancea susțin că au tras cu iodură de argint, dar nu în orice nor, ci doar în cei aducători de grindină. Fermierii nu cred însă în eficiența sistemului și cer să fie despăgubiți.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Singura cale prin care pot să obțină ajutor de la stat este ca Guvernul să proclame stare de calamitate naturală:

„A zis că speră ca autoritățile să-și îndrepte atenția catre fermierii afectați ca măcar sa obțină amânări în plata ratelor la bănci.”

Citeste si: Seceta își pune amprenta și în aproprierea Capitalei. Județul Ilfov începe raționalizarea apei

Canale de irigații nefuncționale

Încercăm să scăpăm de arșița care usucă Vrancea, dar la 3 ore de-aici,  în județul Galați, dăm de imaginea unui lan de porumb, îngălbenit de soare: are 10 kilometri pătrați și este tot... veșted.

Andrei Stoica, fermier: „Culturile de porumb și floare sunt afectate în proporție de 80-90%.”

Citeste si: VIDEO- Fermierii, în pragul disperării din cauza secetei. Au ajuns să apeleze la preoți în speranța că ploile vor veni pe câmpurile pârjolite

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

Culmea e că fermierul credea că e la adăpost de secetă, la îndemnul autorităților, investise 200.000 de euro într-un sistem de irigații, care ar fi urmat să deservească un sfert din suprafața cultivată, dar apa de pe canale e scumpă la vedere:

„Acesta este canalul care ne deservește tuturor fermierilor de la Vânători și până la Drăgănești. De trei săptămâni nu avem nimic, e uscat.”

Ultima oară când ne-am confruntat cu starea de calamitate naturală în agricultură a fost acum 15 ani, tot în luna iulie! Atunci ne-am confruntat cu cea mai secetoase vară din ultimul secol, iar 2022 ar putea fi chiar mai rău dacă ne gândim că toată Europa suferă din pricina caniculei.

Citeste si: VIDEO- Seceta face ravagii în țară. Pământul a crăpat


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si