Ne aflăm într- o zonă vizibil afectată de secetă, din apropierea Capitalei. Deja lipsa apei a uscat cultura de porumb și grâu, din care nu se mai poate recupera aproape nimci spun fermierii.

Cel mai secetos an agricol

Ne confruntăm cu cel mai secetos an agricol, conform meteorologilor. Există zone agricole din țară unde cantitățile de precipitații din ultimele opt luni nu au depășit nici măcar 50 de litri/metru pătrat.

O cantiate mult prea mică.

Așa că nu e de mirare că pământul a crăpat la propriu din cauza lipsei apei, exact așa cum se întâmplă chiar aici unde suntem noi.

Solul este foarte sărac în precipitații, e uscat, fărâmicios și nu mai permite dezvoltarea culturilor. Un simplu experiment ne arată că imediat cu punem apă peste pământul uscat, ea se absoarbe într-o fracțiune de secundă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: În mai multe comune ieșene apa potabilă va fi furnizată cu program

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Aproape toată Europa și unele părți ale Statelor Unite vor avea parte de o vară sufocantă și uscată în acest an. Dacă lucrurile vor continua așa, inclusiv la noi, culturile agricultorilor ar putea fi compromise definitiv, iar asta se traduce prin creșteri de prețuri la raft.

Fermierii din Vrancea cer să fie declarată stare de calamitate din cauza secetei

Vrancea se confruntă cu o secetă pedologică extremă, iar specialiștii spun că deficitul de apă din sol a ajuns la 600 de litri pe metrul pătrat.

Fermierii din Vrancea cer Guvernului să declare stare de calamitate din cauza secetei în acest județ.

Citeste si: VIDEO- Furnizorul de apă din județul Botoșani anunță că nu mai poate asigura cantitatea necesară cerută de populație

Aceștia au prezentat într-o întâlnire avută recent la Prefectură problemele cu care se confruntă și spun că se impun de urgență măsuri care să-i sprijine. Ei cer Guvernului să declare calamitate în Vrancea și să le acorde ajutor.

Citeste si: În mai multe comune ieșene apa potabilă va fi furnizată cu program

De asemenea, solicită o subvenționare de 100% la plata energiei electrice folosite pentru irigații și solicită finanțare și investiții urgente în sisteme de irigații.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si