România a aprobat proiectul de lege care interzice China și Huawei din rețelele 5G

Guvernul României a aprobat un proiect de lege susținut de SUA care interzice în mod eficient Chinei și Huawei participarea la dezvoltarea rețelei 5G. Anunțul a fost făcut de un membru al Comitetului pentru tehnologia informației și securitate națională al României.

Georgiana Balaban, duminică 18 aprilie 2021 , 19:59

românia interzice China și Huawei din rețelele 5G
România a aprobat proiectul de lege care interzice China și Huawei din rețelele 5G.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Europa a apărut ca un câmp de luptă în tehnologia „Războiului Rece” luptă între China și Washington, iar rivalii europeni ai Huawei, Ericsson și Nokia ar putea deveni un duopol al furnizorilor în cazul închiderii companiei chineze.

„Guvernul tocmai a aprobat acest proiect de lege, care are cea mai mare importanță pentru România, întrucât a semnat un memorandum din 2019 semnat la Washington, ceea ce înseamnă că China și Huawei sunt excluse din orice potențial parteneriat din rețeaua a cincea generație cu statul român.”, a declarat secretarul Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Pavel Popescu.

Conform memorandumului, cele două guverne au declarat în august 2019: „Ca parte a unei abordări de securitate bazate pe riscuri, este esențială o evaluare completă și completă a furnizorilor 5G”.

Citeste si: Descoperire șocantă: Au fost detectate primele cutremure pe Marte

România a fost un aliat ferm al Washingtonului chiar înainte de aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord în 2004. Washingtonul vede Huawei ca brațul mecanismului global de monitorizare al Partidului Comunist Chinez.

Huawei, care joacă un rol de lider pe măsură ce lumea telecomunicațiilor se pregătește pentru următoarea generație de tehnologie fără fir, a negat în repetate rânduri spionajul în beneficiul statului chinez.

Proiectul de lege, care a fost aprobat joi, reflectă memorandumul SUA și poziția României asupra Consiliului Suprem de Apărare. „Securitatea națională este un obiectiv major, iar protejarea datelor cu caracter personal pentru generațiile viitoare din România este de o importanță capitală”, a încheiat Pavel Popescu.

Citeste si: Aplicația WhatsApp va înceta să funcționeze pe milioane de telefoane de la 1 februarie 2020

Legea 5G aprobată de Guvern. Grupul chinez Huawei la un pas de a fi blocat în România

Noul proiect prevede măsuri care ar putea să blocheze accesul unor companii-fanion din China la licitațiile pentru echipamentele 5G din România. După aprobarea din Guvern, legea merge în Parlament.

România a aprobat proiectul de lege care interzice China și Huawei din rețelele 5G
Guvernul central al României a aprobat un proiect de lege susținut de SUA care interzice în mod eficient Chinei și Huawei participarea la dezvoltarea rețelei 5G.[Sursa foto: PixaBay]

Tehnologia 5G reprezintă următoarea generație de telecomunicații celulare și permite viteze foarte mari de descărcare. Aceasta va permite dezvoltarea de mașini autonome, platforme de inteligență artificială sau conectarea fabricilor și a locuințelor la internet prin conexiuni inteligente.

Citeste si: Veste nouă pentru utilizatorii aplicației Facebook: S-ar putea să aibă nevoie de recunoaștere facială pentru a se loga

Potrivit proiectului, producătorii de echipamente telecom trebuie să primească o autorizare pentru a putea furniza instalații către operatorii de telefonie din România. Autorizarea respectivă este acordată de către premierul României, pe baza unui aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Ce alte țări au interzis Huawei

Pe lângă Statele Unite, Marea Britanie și Franța au decis interzicerea echipamentelor 5G de la Huawei în rețelele lor.

În decembrie, Italia s-a opus unei afaceri între grupul Fastweb și Huawei, potrivit Reuters.

Citeste si: Cele mai bune SUV-uri pentru în 2021. Toate sunt capabile de off-road, dar și de drumurile cu familia


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica... Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica Mironositelor!
spotmedia.ro
Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e... Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește
spotmedia.ro
Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al... Cercetătorii au rezolvat o problemă veche de 40 de ani și au obținut ”Sfântul Graal” al bateriilor
b1.ro
Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau... Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...
infoactual.ro
Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală” Adevărul despre vaccinare. Monica Pop: „Este o foarte mare greșeală medicală”
infoactual.ro
Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață.... Florin Cîțu nu s-a abținut în prima zi de relaxare. S-a întâmplat în această dimineață. „Proastă decizie”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si