România şi Finlanda sărbătoresc centenarul în moduri diferite. Ce au ales finlandezii să construiască şi cât a costat investiţia

România şi Finlanda sărbătoresc centenarul diferit. Finlandezii au ales să investească într-o bibliotecă futuristă.

Author: M. P. vineri 30 noiembrie 2018 , 09:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În timp ce în România s-a sfinţit duminică, 25 noiembrie, Catedrala Mântuirii Neamului, care, la finalizare, va fi una dintre cele mai mari din lume, la începutul lui decembrie 2018, în capitala Finlandei, la Helsinki, se va inaugura o bibliotecă futuristă realizată cu o investiţie de 98 de milioane de euro, care nu va adăposti doar cărţi, ci şi un cinema, o cafenea, un studio de înregistrări şi chiar o saună publică.

„Finlanda împlineşte 100 de ani. Şi-a făcut cadou o bibliotecă a viitorului, care să le educe copiii pentru viitor. România împlineşte 100 de ani. Şi-a făcut cadou o catedrală a evului mediu, făcută din banii copiilor noştri”, a scris Adrian Docea, Creative Partner la Heraldist & Wondermarks, o agenţie de publicitate, consultanţă şi marketing cu sediul în Cluj-Napoca. Postarea sa de pe Facebook a devenit virală, având peste 32.000

de distribuiri şi peste 1.500 de comentarii.

Cum arată biblioteca de 98 de milioande euro cu saună publică

S-a împlinit un secol de când Finlanda şi-a dobândit independenţa faţă de Rusia, iar evenimentul a fost marcat de finlandezi prin deschiderea unei biblioteci care a costat 98 de milioane de euro.

Unul dintre proiectele emblematice ale Centenarului Finlandei nu este o bibliotecă plină cu cărţi, aşa cum îşi imaginează oamenii.

„Fiecare etaj va fi o destinaţie în sine şi va fi un nou spaţiu civic interesant în inima oraşului Helsinki. Deşi este un spaţiu tradiţional de bibliotecă, etajul superior va funcţiona şi ca platformă modernă, deschisă, flexibilă pentru o multitudine de funcţii. Nivelul de mijloc va oferi oportunităţi de învăţare prin practică într-un mediu optimizat pentru mediile contemporane şi cele mai recente instrumente. Acesta va conţine spaţii de atelier pentru muzică şi multimedia, precum şi o saună publică. O sală multifuncţională, un restaurant şi un cinematograf vor fi situate la parter. Facilităţile bibliotecii vor oferi servicii, precum şi locuri de întâlnit, pentru a discuta şi a prezenta idei”, se arată în prezentarea libăriei de către casa de arhitectură ALA Architects, care a câştigat concursul de idei pentru proiectare. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si