VIDEO| Românii au mers la biserici pentru a lua lumina Sfântă a Învierii

Bisericile din toată țara au fost pline ochi de credincioși veniți să ia lumină într-o seară în care omenirea și-a vindecat sufletul. Sărbătoarea Învierii Mântuitorului - cea mai importantă a creștinătății - a fost marcată de unele restricții - dar oamenii spun că au simțit o revenire la normalitate. De altfel - s-a observat asta și în imagini - căci au fost destule orașe în care nimeni nu a ținut cont de reguli. Chemarea arhiepiscopului Teodosie al Tomisului - care a invitat mii de credincioși la slujbă - parcă s-a auzit în toată țara. Curțile din fața catedralelor au părut neîncăpătoare.

Author: Georgiana Balaban duminică 02 mai 2021 , 20:13

romanii-au-mers-sa-ia-lumina
Românii au luat Sfânta Lumină a Învierii.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În seara magică în care Iisus Hristos a rupt porțile Iadului și i-au fost deschise porțile Raiului- în biserici au fost retrăite ritualuri ce provoacă fiori.

Citeste si: Traditii și obiceiuri în a doua zi de Paște

În Oradea- vestita biserică cu lună a fost înconjurată la miezul nopții de trei ori de un alai de preoți pe care sutele de credincioși i-au urmat îndeaproape.

Pe litoral- lumina sfântă a fost adusă cu barca

Pe litoral- lumina sfântă a fost adusă cu o barcă din larg de către arhiepiscopul Teodosie al Tomisului- cel care a invitat credincioșii să vină în număr cât mai mare- să i se alăture în această călătorie spirituală- o procesiune până în fața catedralei... În fruntea alaiului a stat Ovidiu Lipan Ţăndărică. El a bătut la toacă.

Oamenii au ascultat îndemnul lipiți unul de altul- astfel că de reguli de distanțare socială nu a putut fi vorba aici.

Citeste si: Mesaje de Paşte 2021: Urări, sms şi felicitări cu Hristos a Înviat şi Paşte Fericit pentru cei dragi

Ca într-o strâmtoare s-a îngrămădit lumea și la biserica din Vama Veche- prea mică pentru numărul uriaș de turiști veniți aici. În schimb- pe Dealul Patriarhiei au fost reguli stricte: doar 70 de credincioși au putut intra-n biserică- iar afară a fost loc pentru 500. Oamenii au stat pe scaune distanțați și au așteptat liniștiți ca preoții să vină și să le împartă lumină.

Și imaginile filmate cu o dronă în Brașov arată că atunci când se vrea... se poate respecta o regulă într-o lume civilizată. Credincioșii veniți să-și vindece sufletul într-o seară cu o însemnătate aparte, s-au ghidat exemplar după spațiile desenate pe asfalt și astfel au stat la distanță unii de alții.

Citeste si: VIDEO- HRISTOS A ÎNVIAT! Lumina sfântă de Paște, primită în bisericile din România

La Cluj- în schimb- o mare de oameni s-au bulucit în fața catedralei- nerăbdători să ia lumină- iar în tot haosul- unora li s-a făcut rău și a fost nevoie de intervenția medicilor de pe ambulanță.
Lume multă s-a strâns și în fața catedralei din capitala Banatului. Nici aici nu aveai loc să te strecori prin mulțime...

Scenele s-au repetat și la bisericile din Bucovina! Sucevenii și turiștii s-au dus cu miile la slujbe- astfel că oamenii s-au trezit umăr la umăr într-o mare parcă fără de sfârșit- dar fiecare a plecat acasă împăcat și fericit.

Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

Dumnezeu ne iartă și noi ar trebui să găsim puterea să iertăm. Despre asta e sărbătoarea Învierii- spun preoții. Așa că fiecare ar trebui să se împace cu cel cu care s-a certat și să ofere măcar un dram de iubire.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si