“Modificarile din Codul de procedura fiscala aduc si unele prevederi rezonabile si asteptate de catre contribuabili, dar si unele masuri de sanctionare pentru ca asa se simte autoritatea coercitiva a statului. Dintre masurile pe care le consider bune, regasim faptul ca s-au gasit noi solutii pentru suspendarea executarii silite si in perioada in care contribuabilul face demersul sa obtina garantii bancare sau cauta solutii sa prezinte scrisori de asigurare, sau cand discutam de deschiderea unor sedii secundare, termenul de depunere al declaratiei se prelungeste de la 15 la 30 de zile”, a precizat, pentru Mediafax, consultantul fiscal Adrian

Benta.

Acesta spune ca, in conformitate cu noile prevederi, nu sunt sechestrabile bunurile pentru care cheltuielile cu sechestrarea silita sunt mai mari decat veniturile realizate si cand valoarea bunurilor este mai mica de 1% din creantele bugetare.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pe de alta parte, Benta subliniaza tendinta din ce in ce mai accentuata a autoritatii fiscale de a da amenzi.

Printre alte modificari pe care le aduce recenta ordonanta se mai numara obligativitatea notarilor si a executorilor judecatoresti de a transmite organelor fiscale informatii, dar si extinderea utilizarii serviciului electronic de comunicare cu contribuabilii- Spatiul Privat Virtual si la alte autoritati fiscale in afara de ANAF, “in scopul comunicarii actelor emise catre contribuabili/platitori cat si in scopul depunerii de cereri, inscrisuri sau orice alte documente de catre contribuabili/ platitori”.

De asemenea, se clarifica anumite situatii privind inspectarea averilor nedeclarate de persoanele fizice. Astfel, sunt supuse inspectiei, dupa stabilirea persoanelor ce reprezinta risc fiscal acele persoane fizice pentru care se constata o diferenta nedeclarata de venituri mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei. Durata maxima a verificarii efectuate asupra unei persoane fizice este de maximum 365 zile de la data comunicarii avizului de incepere a inspectiei.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si