Românul condamnat în Malaezia scapă de ștreang! Decizie istorică a guvernului: până la sfârșitul anului se abolește pedeapsa cu moartea

Ionuț Alexandru Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia, este la un pas de a scăpa de pedeapsa capitală.

Author: Radu Constantin joi 14 martie 2019 , 09:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ionuț Alexandru Gologan este la un pas de a scăpa de condamnarea la moarte pentru trafic de droguri. În urmă cu două zile, a intrat în dezbaterea Parlamentului din Malaezia un proiect de lege care să ducă la abolirea pedepsei cu moartea.

Până la urmă, o decizie în acest sens a fost amânată, însă Guvernul a anunțat că oferă puteri discreționare judecătorilor în legătură cu 11 infracțiuni care până acum duceau la pedeapsa cu moartea în cazul în care inculpatul era găsit vinovat. În mare parte, este vorba despre infracțiuni legate de terorism, crimă și uz de armă.

Este un prim pas până la abolirea a pedepsei cu moartea, a anunțat Guvernul din Malaezia. Acesta și-a propus să transmită până la sfârșitul acestui an trei variante de lucru pentru schimbarea codului penal: prima se referă la abolirea totală a pedepsei cu moartea, a doua la desființarea legilor care fac referire la obligativitatea judecătorilor de a acorda pedepse cu moartea în cazul în care inculpatul este găsit vinovat.

În fine, a treia variantă se referă în mod direct la cazul lui Gologan: pedepsele cu moartea pentru trafic de droguri să fie comutate în închisoare pe viață.

Citeste si: Ultima şansă pentru românul condamnat la moarte în Malaezia! Ce trebuie să facă Ionuţ Gologan pentru a se întoarce nevătămat în ţară

Ionuț Gologan stă în închisoare din 2012

Ionuț Alexandru Gologan a fost condamnat definitiv la moarte în ianuarie 2016, după ce cu 4 ani înainte a fost prins cu 2,5 kilograme droguri pe aeroportul din Kuala Lumpur. În tot acest timp, din România s-au făcut mai multe demersuri diplomatice pentru îmbunătățirea situației românului. Anul trecut, el a fost vizitat în închisoare de Tudorel Toader, Ministrul Justiției din România, care a declarat că își exprimă un ”optimism moderat” în legătură cu extrădarea acestuia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si