Nașterea Sf. Ioan Botezătorul. Ce rugăciune se spune în această zi de sărbătoare

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Vezi ce rugăciune se rostește pe 24 iunie 2021.

Author: Georgiana Balaban miercuri 23 iunie 2021 , 15:34

rugaciune nasterea sf ioan botezatorul
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul este prăznuită anual pe 24 iunie 2021. Este o sărbătoare ortodoxă cu multe conotații populare, în special legate de dragoste și fertilitate. Sărbătoarea mai este numită și Drăgaica sau Sânziene.

Citeste si: Înălțarea Domnului. Rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în această zi

Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul proroc al Vechiului Testament şi, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament.

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de nașterea Mântuitorului lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV- V, perioadă în care s-a fixat definitiv şi data Crăciunului.

Renumitul Sfânt și-a început activitatea misionară în anul 26 d. Hr., primul an al guvernării lui Pilat din Pont. El propovăduit Împărăţia Cerurilor şi a săvârşit „botezul pocăinţei” celor ce veneau la el şi îşi mărturiseau păcatele.

Despre Sfântul Ioan se știe că s-a retras în pustiu, unde a dus o viață de aspre nevoințe, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice. Rolul lui nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci și acela de a-L descoperi lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

Citeste si: Duminica orbului din naştere. Ce semnificație are această sărbătoare din a 6-a duminică de la Paști

Ce rugăciune se spune în această zi de sărbătoare

„O, Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule al lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de la Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost proorocit. Tu, după făgăduinţă şi proorocie îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, Care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Citeste si: Cât timp se spune „Hristos a înviat” la creștinii ortodocși

rugaciune nasterea sf ioan botezatorul
Rugăciune pentru Nașterea Sf Ioan Botezătorul.[Sursa foto: PixaBay]

Deci, pentru toate aceste vrednicii şi daruri, mulţimea popoarelor creştine te socoteşte pe tine ca pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El. De aceea şi eu, smeritul şi mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă şi cu lacrimi, te rog pe tine, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic şi cu totul neputincios, mare apărător şi grabnic izbăvitor de toate ispitele şi încercările acestea ale vieţii de acum. Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu că, cu a Sa nebiruita putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile văzuţilor şi nevăzuţilor vrăjmaşi, să mă sprijineasca cu a Sa milă la vreme de ispită şi să mă întărească cu darul Său, pentru rugăciunile Preasfintei şi Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria, ca să pot răbda până la sfârşit toate necazurile, ispitele, durerile şi suferinţele, ca şi întristările veacului acestuia de acum. Şi aşa, prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”

Citeste si: TRIMITE: Mesaje, urări şi felicitări de Sfinţii Petru şi Pavel, în data de 29 iunie 2021!


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment Antonia, primele declarții despre nunta cu Alex Velea. Cum va arăta fericitul eveniment
spotmedia.ro
Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Intră copiii în... Grecia e posibil să fie, de săptămâna viitoare, în scenariul roșu. Intră copiii în carantină la întoarcerea în țară? Interviu cu Alexandru Rafila
spotmedia.ro
Un nou studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență mult mai mică... Un nou studiu arată că vaccinul Johnson & Johnson are o eficiență mult mai mică în fața COVID Delta. Ar putea fi nevoie de încă o doză Pfizer sau Moderna
b1.ro
O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au... O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
infoactual.ro
Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni... Anul în care o nouă boală va lovi planeta. Profeții Baba Vanga: Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si