Rusia ar fi fost in spatele incendierii a doua scoli romanesti din Cernauti! "Au primit din Rusia o plata in avans ca sa incendieze doua scoli romanesti in Bucovina"

Author: G. S. duminică 25 februarie 2018 , 18:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Serviciul ucrainean de securitate a evitat provocari, in regiunea Cernauti, din partea unor persoane pe care le acuza ca au fost platite de Rusia sa incendieze doua scoli romanesti in Bucovina (sud-vest), potrivit serviciului de presa al SBU, care acuza serviciile speciale ruse ca au incercat in 12 randuri sa semene discordia si ura prin provocari in Transcarpatia (sud-vest) si Bucovina, relateaza Unian.

”Agenti SBU au evitat inclusiv provocari indraznete in regiunea Cernauti. Executantii, care au fost identificati de SBU, au primit din Rusia o plata in avans sa incendieze doua scoli romanesti in Bucovina”, a anuntat centrul de presa al SBU, citat de Unian in editia de vineri.

Serviciul a denuntat o intensificare a eforturilor serviciilor speciale ruse de a destabiliza Ucraina pe plan intern si de a discredita tara in ochii comunitatii internationale, potrivit agentiei ucrainene, cu sediul la Kiev.

Intre cele 12 ”incercari” evocate de serviciul de presa al SBU, Unian citeaza o incercare de incendiere a sediului unui centru cultural ungar din Transcarpatia.

De asemenea, serviciile speciale ruse ar fi planuit sa organizeze o ”falsa campanie” la Ujgorod, cu scopul de a starni ura etnica, au acuzat serviciile de presa ale SBU citate de agentia ucraineana.

”Am primit informatii potrivit carora Rusia a ordonat o campanie de informare subversiva, sub pretextul unor reuniuni publice pe tema «Respectarea drepturilor nationale si culturale ale ungarilor in regiunea Transcarpatia in contextul articoluluii 7 al Legii ucrainene a educatiei»”, a declarat adjunctul comandantului SBU Viktor Kononenko

”In cursul evenimentului s-ar fi lansat indemnuri la acordarea autonomiei ungarilor in regiunea Transcarpatia, din cauza unor presupuse hartuiri din partea autoritatilor ucrainene”, a continuat el.

”Cei care au orchestrat (evenimentul) au promovat povesti de propaganda pe acest subiect in presa rusa, pe care le-au postat activ si repostat pe retele de socializare”, a adaugat el.

”Agenti SBU au documentat (faptul) ca coordonatorul campaniei a fost un reprezentant al unei binecunoscute organizatii publice, iar executantul a fost presedintele unei fundatii de caritate din Kiev”, a declarat  Kononenko, citat de Unian, fara alte precizari.

De asemenea, SBU a documentat faptul ca cetateanul rus David Ponomarev, cunoscut pentru ca a planuit atacuri teroriste in Nikolaiev in 2015, a incercat sa organizeze din nou un act de sabotaj in orasul-port Nikolaiev, in regiunea cu acelasi nume din sudul tarii, si la Ujgorod, mai scrie Unian.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si