Parlamentul a adoptat în septembrie o lege care prevede majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți. Legea a fost însă contestată la Curtea Constituţionlă de USR.

Citește și: VIDEO- Facturi uriașe la energie pentru românii care dețin mai multe locuințe

Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 31 ianuarie sesizarea USR privind legea de majorare a indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene.

Salarii majorate cu până la 2.000 lei 

Conform legii, salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la un maxim de 17.250 de lei brut.

Salariile primarilor din oraşele mari vor ajunge la 13.800 de lei (cu 1.300 de lei în plus), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Citește și: Percheziţii ale poliţiştilor şi procurorilor DIICOT Iaşi. Primarul Chirica, dus la audieri

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În cazul primarului general al Capitalei, salariul va urca de la aprox. 21.000 lei la peste 23.000 lei pe lună.

Sesizarea la CCR, discutată după ce legea își face efectele  

Uniunea Salvaţi România a sesizat CCR cu privire la legea prin care coaliţia PSD- PNL- UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Citește și: VIDEO- Oficial. Bacșișul va fi trecut pe bonul fiscal

Sesizarea este semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR.

Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Primarii, nemulțumiți că primesc doar 25% bonus pe proiectele  cu fonduri UE 

Primarii sunt ''motorul dezvoltării fiecărei localităţi'', a declarat Constantin Toma, preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) şi edil al Buzăului, după ce CCR a amânat decizia în cazul sesizării privind majorarea salariilor primarilor.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

"Toată presa şi toată lumea se concentrează că se măresc salariile primarilor şi în intervenţia mea de faţă cu toată conducerea ţării am luat cuvântul pe această temă.(...) Azi, la Curtea Constituţională, s-a amânat decizia legată de creşterea salariilor. În cuvântul meu n-am vorbit despre necesitatea creşterii salariului la primari cu 965 de lei, am vorbit de transformarea primarilor, care sunt factorul determinant, motorul dezvoltării fiecărei localităţi şi, până la urmă, a întregii Românii. Noi suntem numărul 1 Feţi-Frumoşi la alegeri. În rest, din 4 în 4 ani se uită de noi. Nu este posibil, de exemplu, pe fonduri europene, salariaţii noştri primesc 50% pe fonduri europene, iar primarii 25% şi s-a continuat această treabă", a spus Constantin Toma, miercuri, după Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România.

Primarii ar putea primi și pensii speciale

Cei de la USR au anunțat că alianța PSD-PNL pregătește să introducă de la 1 ianuarie zeci de mii de noi pensii speciale în plată.

"Mă refer la pensiile primarilor, care au fost amânate de două- trei ori până acum şi la 1 ianuarie intră în vigoare. USR are proiect de abrogare definitivă a acestor pensii, înainte să intre în vigoare. Este blocat de această coaliţie la Senat", a arătat Drulă, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului în urmă cu două săptămâni.

Potrivit acestuia, în cazul în care vor intra în vigoare, pensiile speciale ale primarilor vor totaliza un miliard de lei. El a menţionat că proiectul USR privind pensiile speciale ale Parlamentarilor este "blocat" la Biroul Permanent reunit şi a adăugat că acest lucru reprezintă un "abuz".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si