Ce salariu are Marcel Ciolacu? Câți bani primește pentru funcția de deputat în Parlamentul României

Liderul PSD Marcel Ciolacu nu mai câștigă la fel de mulți bani de când nu mai deține funcția de președinte al Camerei Deputaților, preluată în actuala legislatură de șeful liberalilor, Ludovic Orban. Marcel Ciolacu încasează lunar doar indemnizația pentru funcția de deputat în Parlamentul României, el nefiind nici vicepreședinte al Camerei sau șef al grupului parlamentar PSD.

Author: Razvan Ilie vineri 26 martie 2021 , 14:17

marcel ciolacu
Marcel Ciolacu, liderul PSD, încasează lunar 22.700 lei - indemnizația brută pentru funcția de deputat în Parlamentul României
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Marcel Ciolacu, liderul PSD, încasează lunar 22.700 lei- indemnizația brută pentru funcția de deputat în Parlamentul României. 

Dacă ar fi rămas în poziția de șef al Camerei Deputaților, suma lunară pe care o încasa era de aproape 27.000 lei- acești bani sunt primiți de Ludovic Orban și Anca Dragu (președintele Senatului).

Citeste si: Salarii Parlamentul României 2021. Cât câștigă un senator și un deputat din P arlamentul României

Marcel Ciolacu este jurist de profesie 

Marcel Ciolacu conduce Partidul Social Democrat după demisia Vioricăi Dăncilă, în noiembrie 2019. Fostul președinte al Camerei Deputaților este jurist de profesie, fiind absolvent al Facultății de Drept de la Universitatea Ecologică din București, iar educația și-a completat-o apoi cu un masterat la SNSPA și un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare.

Marcel Cilacu a fost jurist al unei companii din Buzău înainte de a intra în administrația locală, unde a ocupat mai mult funcții, printre care consilier local, consilier județean, prefect de Buzău sau viceprimar

al municipiului Buzău.

Citeste si: Viorica Dăncilă: „Am fost premierul României şi nu am fost marioneta nimănui”

Alte beneficii în afară de indemnizație pentru "aleșii neamului"

Senatorii și parlamentarii nu primesc salarii, ci indemnizații lunare, însă valoarea acestora este una consistentă în raport cu salariul mediu din România. Pe lângă indemnizații, aleșii neamului beneficiază de diurnă, precum și de decontarea altor cheltuieli.

Senatorii și deputații beneficiază de cheltuieli suportate din bugetul Senatului României pentru exercitarea mandatului, de  cheltuieli substanțiale pentru desfăşurarea activităţii birourilor parlamentare din circumscripţia electorală, dar și de cheltuieli de deplasare în misiunile internaționale.

Citeste si:  Ludovic Orban, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Eu am făcut dansuri populare, puțină lume știe despre mine lucrul asta!”

Lista veniturilor din Parlamentul României. Cât câștigă lunar un senator și un deputat 

Deputații şi senatorii primesc, pe durata exercitării mandatului, o indemnizaţie lunară, stabilită prin Legea-Cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fondurile publice.

Conform Anexei IX1 din legea menționată, aleșii primesc o indemnizație corespunzătoare unui coeficient de ierarhizare. Este vorba de coeficientul de 9,9 înmulțit cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (vezi lista mai jos). 

Începând cu luna ianuarie a anului 2021, când salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a urcat la 2300 lei,  senatorii și deputații primesc lunar suma brută de 22.770  lei. 

Sumele sunt și mai mari în cazul șefilor de comisii parlamentare, secretarilor de comisii sau liderilor de grupuri parlamentare. Președintele Senatului și cel al Camerei Deputaților încasează sume apropiate de cea a președintelui Iohannis- respectiv câte 26.910 lei pe lună.

Vicepreşedinţii Senatului și Camerei Deputaților primesc lunar indemnizații în valoare de 25.730 lei, iar secretarii şi chestorii Senatului încasează 25.300 lei lunar.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Fostul concurent de la Survivor România merge la botezul fiului lui Culița Sterp, fără... Fostul concurent de la Survivor România merge la botezul fiului lui Culița Sterp, fără iubita sa însărcinată: ''Sorin merge fără mine ''
spotmedia.ro
Anticorpii monoclonali ajung în România cu mare întârziere și în cantitate mică. Lista... Anticorpii monoclonali ajung în România cu mare întârziere și în cantitate mică. Lista spitalelor care au primit tratamentul
spotmedia.ro
Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani
b1.ro
Dana Rogoz a avut o noapte de groază: „Acum râd, dar nu vreți să știți ce dureros a fost”” Dana Rogoz a avut o noapte de groază: „Acum râd, dar nu vreți să știți ce dureros a fost””
infoactual.ro
De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi... De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi dezvăluit vreodată
infoactual.ro
Baba Vanga: O nouă boală va lovi planeta. Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde Baba Vanga: O nouă boală va lovi planeta. Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde
evz.ro
Un nou lockdown în România?! Situație disperată pentru milioane de români. Nu se mai... Un nou lockdown în România?! Situație disperată pentru milioane de români. Nu se mai poate face nimic
doctorulzilei.ro
Prof. Constantin Dulcan despre cum să ne ferim de coronavirus: ”Rămâne un singur lucru... Prof. Constantin Dulcan despre cum să ne ferim de coronavirus: ”Rămâne un singur lucru de făcut dincolo de mijloacele recomandate de către medici”
romaniatv.net
STARE DE URGENŢĂ până pe 15 noiembrie. Se închide TOT, inclusiv pentru vaccinaţi STARE DE URGENŢĂ până pe 15 noiembrie. Se închide TOT, inclusiv pentru vaccinaţi
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si