Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă anul acesta, una dintre cele mai mari sărbători. Ce nu se face în această zi

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare. Moșii de Iarnă, la fel ca Moșii de Vară, reprezintă două dintre cele mai importante sărbători dedicate celor care au plecat dintre noi

Author: Laura Macovei joi 16 februarie 2023 , 17:10

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă 2023 și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare? 

Ce trebuie să facă românii de Sâmbăta Morților 2023/ Moșii de iarnă 2023?

În Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți în mod constant. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Citește și: Se spală sau nu de Moșii de iarnă 2023? Vezi ce spun preoții! Sâmbăta Morților este o sărbătoare foarte importantă

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de  18  februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui.

Citește și: Începutul Postului Paștelui. Când se pregătesc creștinii de Lăsata Secului?

În dimineața zilei de 18 februarie, creștinii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Citeste si: Primele declarații ale mamei fetei al cărei corp neînsuflețit a fost găsit în lada unei canapele. Ce le-a spus femeia anchetatorilor- kanald.ro

Citeste si: "Din păcate" Medicii au făcut anunțul înfiorător despre Dana Roba, după ce bruneta a fost operată pe creier! Care sunt șansele de recuperare, în aceste momente- wowbiz.ro

Pentru sărbătoarea Moșilor de iarnă, credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

De asemenea, după slujbă, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Sâmbăta Morților 2023. Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă?

Datul de pomană în Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Conform tradițiilor, în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

Citește și: Calendar ortodox 3 februarie 2023. Ce sărbătoare este vineri?

Citeste si: „Suntem devastați” Dana Roba a suferit o operație de nouă ore pe creier. Care este starea sa de sănătate?- kfetele.ro

Citeste si: Zi neagră în lumea modei din România! Stephan Pelger a murit la 43 de ani. Celebrul designer a fost găsit spânzurat- radioimpuls.ro

În Transilvania, se oferă de pomană bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită „pupi” (chec de mere).

În Bucovina, pachetele de pomană includ numaidecât plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, ce au mulți copii.

Sâmbăta Morților 2023. Ce nu se face în această zi

În Banat, înainte de a merge la biserică, femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. După slujba de Moșii de iarnă, femeile împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, o mâncare din afumătură de porc.

În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț menit celui mai sărac copil, cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.

Se spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, deoarece urmează  Duminica Lăsatului Secului de carne.

 

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si