Sâmbăta Sântoaderului 2023.  Sfântul Teodor este sărbătorit pentru o minune săvârșită la mulți ani după trecerea sa la cele veșnice. Tot în această zi  se face pomenirea celor adormiți. 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Toader 2023

Sâmbăta Sântoaderului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții românești

Sâmbăta Sântoaderului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții românești

Această zi se mai numește și Sâmbăta Colivelor. 

Este prima sâmbătă din Postul Mare. Gospodinele pregătesc în această zi colivă din grâu fiert și o împodobesc.

Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Este mare păcat ca femeile să muncească în această zi. Mai mult de atât, spălatul rufelor este considerat și el un păcat.

Rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri.

Citește și: Se spală sau nu rufe în Sâmbăta Sfântului Teodor? Este sărbătoare importantă pentru toți credincioșii pe 4 martie!

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de copiii lor, dar să aibă grijă să nu îi răsfețe foarte mult.

Fetele nemăritate așteaptă foarte mult această sărbătoare. Înainte de răsăritul soarelui, fetele scoteau rădăcina Homanului, iarba cu întrebuințări în medicina populară, în vrăji și în descântece. Îl invocau pe Sântoaderul cel Mare: „Toadere, Sântoadere/ Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor”.

Planta cunoscută și sub numele de Iarba Mare era invocată vineri, după Lăsatul Secului de Paști, să dea frumusețe și păr bogat fetelor și nevestelor.

În această zi se fac mâncăruri speciale (boabe de grâu sau porumb fierte și indulcite cu miere) se fac colaci din făină de grâu denumiți și Brândușei, care se dau de pomană.

Cu o seară înainte, la slujba „Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite”, se cântă un canon de laudă către Sfântul Mare Mucenic Teodor, pentru minunea colivelor, compus de Sfântul Ioan Damaschin.

La sinaxarul de sâmbătă, se citește și un cuvânt de laudă către Sfântul Teodor Tiron, alcătuit de Sfântul Grigorie de Nyssa.

Ce superstiții există în această zi?

Sâmbăta Sântoaderului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții românești

Sâmbăta Sântoaderului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții românești

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Se spune că rudele care se ceartă în această zi, vor avea parte de multe necazuri pe parcursul anului.

Gospodinele nu trebuie să muncească și nici să spele în această zi, deoarece vor avea parte de mult ghinion.

Prima zi de sâmbătă din Postul Paștelui este ziua în care fetele trebuie să îşi taie din plete pentru că părul să crească mare şi frumos. De asemenea, în această zi, bărbaţii trebuie să scoată caii din grajduri şi să îi mane.

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Mesaje, urări și felicitări cu „La mulți ani!” pentru cei care poartă numele de Teodor și Teodora!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si