Săptămâna Albă 2020. Ce nu ai voie? E mare PĂCAT!

Săptămâna Albă 2020. Postul Paștelui este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei. Ce nu ai voie să faci în această perioadă?

A.M.S., joi 20 februarie 2020 , 16:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Săptămâna Albă 2020. In aceasta perioada nu se mai mananca alimente din carne, ci doar branza, lapte si oua.

Miercuri si vineri, in Saptamana Alba, se mananca si peste.

Saptamana Alba sau a Branzei incepe luni, 24 februarie, dupa Lasatul secului de carne.

Ortodocsii nu mai mananca alimente cu carne sau carne, in schimb toata saptamana pot fi consumate produse precum lapte, branza si oua.

Saptamana Alba 2020

Citeste si: Lăsatul Secului 2020 sau Lăsata Secului 2020. Cele mai frumoase datini românești

In plus, in zilele de miercuri si vineri se poate manca si peste, fiind zile cu dezlegare la peste.

Săptămâna Albă 2020. Nu se mai fac nunți

Din Duminica in care se lasa sec de carne nu se mai fac nunti. De altfel, nunti nu se fac tot postul si nici in Sapatamana luminata.

Săptămâna Albă 2020. In Saptamana Alba, miercuri, se rosteste pentru prima data in perioada Triodului, rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – “Doamne si Stapanul vietii mele”, rugaciune care va fi rostita tot postul pana in miercurea din Saptamana Mare.

In zilele de miercuri si vineri din Saptamana Alba nu se savarseste Sfanta Liturghie.

Citeste si: Postul Paștelui 2020 începe pe 2 martie. Când pică Paștele în 2020?

Săptămâna Albă 2020. Tradiții românești

Potrivit traditiei, in noaptea sambetei placintelor, spre duminica Lasatului Sec de branza, se fac focuri pe dealuri, prin curti si gradini curatandu-se si arzandu-se uscaturile. Apoi oamenii se odihnesc pentru a petrece si duminica de Lasatul Secului de branza.

In duminica Lasatului sec de branza se fac mese care se incheie traditional cu un ou fiert, obicei de la care au pornit si zicatorile: “Cu un ou se astupa gura acum, cu alt ou se destupa gura la Pasti” sau “Ousor, ousor, sa-mi para Postul usor!”.

Săptămâna Albă 2020. La mesele imbelsugate din duminica Lasatului sec de branza nu poate lipsi “bulzul”, facut dintr-un bot de mamaliga, in mijlocul caruia se pune branza grasa de oaie si apoi este copt pe jaratec.

Saptamana Alba 2020

Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2020?

Un alt obicei este “batutul alvitei”: halvita se atarna de o sfoara in tavan, iar copiii incearca sa o apuce cu gura.

Superstiții

Superstitiile spun ca pe sfoara ramasa de la “batutul alvitei” se fac din loc in loc atatea noduri cati membri are familia, apoi i se da foc.

Superstitia spune ca ultimul nod inaintea caruia se stinge sfoara desemneaza pe cel mai norocos membru al familiei in acel an.

Săptămâna Albă 2020. Pentru a avea spor la bucate si in gospodarie, dar si pentru “hranirea” mortilor, se pune pe pervaz, intr-o farfurie, o felie de paine, un pahar cu vin, sare si placinta cu branza care se lasa acolo pana-n seara duminicii respective.

Saptamana Alba 2020

Citeste si: Sâmbăta Sfântului Teodor 2020. Sărbătoare mare! Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul?

O alta superstitie din Saptamana Alba este ca gospodinele sa aseze oalele si cratitele numai cu gura in jos, pentru a fi ferite de paguba.

Noaptea, flacaii ies pe dealuri cu torte si somoioage aprinse pentru ca “sa alunge frigul si iarna”. In Duminica lasatului sec de branza oamenii isi cer iertare unii altora pentru a intra impacati in Postul Pastilor.

Sursa: calendarulortodox.ro

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si