Scrisoarea este semnată de Reporteri fără Frontiere (RSF), ActiveWatch, Article 19 Europe, Federația Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), OBC Transeuropa (OBCT), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Committee to Protect Journalists (CPJ).
Documentul este transmis mai multor persoane, printre care lui Nicolae Ciucă, ministrului Afacerilor Interne
Lucian Bode, procurorului general al României Gabriela Scutea, procurorului general de pe lângă Curtea de Apel București, Ioan Viorel Cerbu, Avocatului Poporului, Renate Weber, inspectorului general al Poliției Române, chestor de poliție Benone-Marian Matei.
Citeste si: Reacția premierului Nicolae Ciucă după ce a fost acuzat de plagiat în lucrarea de doctorat- UPDATE
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Trump a anunțat că o pune pe fosta logodnică a fiului său ambasadoare în Grecia. Kimberly Guilfoyle și Donald Jr. s-au despărțit recent- antena3.ro
Citeste si: Boala cu mortalitate de aproape 15%, care se transmite prin aer. „Simptomele seamănă în primele zile cu gripa”- stirileprotv.ro
„Necesitatea imperioasă a unor investigații independente a fost subliniată într-o scrisoare deschisă pe care organizațiile noastre au trimis-o autorităților române în aprilie 2022. Deși se aplică principiul confidențialității anchetei, autoritățile de aplicare a legii par să fi eșuat – conform informațiilor disponibile – în a face progrese semnificative la patru luni după ce Emilia Șercan a devenit ținta hărțuirii și a unei campanii de defăimare prin publicarea fotografiilor sale private și prin presupusa scurgere de elemente cheie ale anchetei penale, amplificând expunerea pozelor sale private.
Mai mult, nici răspunsul Ministerului Afacerilor Interne la scrisoarea deschisă menționată mai sus, nici răspunsul statului la alerta publicată pe platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliştilor, nu au abordat preocupările legitime ale organizaţiilor noastre cu privire la progresul anchetei privind scurgerea”, se arată în scrisoare.
Semnatarii au constatat că autoritățile nu acordă prioritate acestui caz.
Citeste si: Reacția jurnalistei Emilia Șercan după ce ministrul de interne Bogdan Despescu a explicat legătura dintre Poliția Română și clanul Duduianu: „o bătaie de joc la adresa fiecărui cetățean”
„Garantarea unei investigații rapide și independente pare cu atât mai necesară și mai urgentă în lumina riscului de alterare a probelor și a inaccesibilității probelor, cauzate de întârziere. Acest lucru ar putea complica semnificativ desfășurarea corectă a investigației. Mai mult, informațiile nou adăugate la dosar indică o posibilă implicare a poliției în presupusa scurgere din investigația penală asupra infracțiunii, întrucât în mass-media a apărut o captură de ecran pe care Emilia Șercan o furnizase polițiștilor, alături de pozele sale private.
Se pare că înainte de scurgere, doar poliția – pe lângă jurnalista însăși – a avut acces la această captură de ecran. Această ultimă ipoteză este susținută de un recent raport de expertiză independentă care concluzionează că orice supraveghere a dispozitivelor reclamantei Emilia Șercan este puțin probabilă”, se mai arată în scrisoare.