Sărbătoare 14 octombrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi?

Sărbătoare 14 octombrie 2021. În fiecare an, în data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Sfânta Parascheva.

Sărbătoare 14 octombrie 2021. Sf. Parascheva mai este cunoscuta ca fiind sfanta patroana a Moldovei. Cuvioasa este sarbatorita nu doar de catre Biserica Ortodoxa Romana ci si de catre alte biserici de rit oriental.  

Cine a fost Sfânta Prascheva?

Sfânta Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi.

Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina. A fost o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei. La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca
9, 23 )”.

După o vreme, Sfânta Parascheva a hotărât, la sfatul familiei, să se îndrepte către ținutul Pontului. Iar timp de cinci ani a continuat să slujească Domnului în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea. Dorința de a rămâne în Țara Sfântă a fost mai puternică, astfel că a rămas într-o mănăstire de călugărițe în Ierusalim, în pustiul Iordanului.

Sărbătoare 14 octombrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi?

Sărbătoare 14 octombrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit în această zi?

Citeste si: Rugaciune către Sf. Cuvioasă Parascheva

La vârsta de 25 de ani, un înger i s-a arătat în vis Cuvioasei și i-a spus sa se întoarcă la locurile părintești. Asfel, ascultând glasul îngerului, s-a întors pe tărâmul natal. Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat.

Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.

De asmenea, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Mitropolia Iasi. Credinciosi din toata tara, dar si din toate colturile lumii merg să se închine la moaștele acesteia, in fiecare an pentru ca sfanta sa ii ajute. In total, peste 1 milion de credinciosi vin anual pentru a se ruga si a atinge moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Citeste si: Sf. Mihail si Gavril 2021: pe ce data are loc sărbătoarea?


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...