Sărbătoare 27 mai 2022: Ce sfânt este prăznuit în calendarul ortodox?

Sărbătoare 27 mai 2022: În Biserica Ortodoxă, dar și pentru creștini este sărbătoare mare în această zi. Iată ce sfânt este pomenit vineri, potrivit calendarului ortodox!

Author: Madalina Grigore vineri 27 mai 2022 , 09:44

Sărbătoare 27 mai 2022: Sfântul Ioan Rusu

Sărbătoare 27 mai 2022: Sfântul Ioan Rusu.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoare 27 mai 2022: În calendarul ortodox, vineri, pe 27 mai este cinstit în fiecare an, Sfântul Ioan Rusu. Iată cine a fost, dar și care este minunea săvârșită de acesta!

Sărbătoare 27 mai: Cine a fost Sfântul Ioan Rusu?

Sfântul Ioan Rusul  este ocrotitorul călătorilor și doctorul celor bolnavi, vindecând pe mulți suferinzi de boli grele și săvârșind multe minuni.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în Mica Rusie (originar din Malorosia, Ucraina de azi) în jurul anului 1690, într-o familie bine-credincioasă, fiind crescut în evlavie și dragoste pentru Biserica Domnului.

După care, a fost chemat în armată unde a fost simplu soldat în armata lui Petru I și a luat parte la războiul ruso-turc. În timpul Campaniei din Prutsk în 1711 el împreună cu alți soldați au fost capturați de tătari și au fost predați comandantului cavaleriei turcești. Acesta i-a dus pe prizonierii ruși în Asia Mică, în satul Prokopion. 

Citeste si: Postul Sf. Petru şi Pavel 2022: Câte zile durează în acest an?

Atunci, turcii au încercat să-i convertească pe soldații creștini la credința musulmană prin flatări și amenințări iar cei care nu au primit au fost bătuți și torturați.

Alții, însă au renunțat la Hristos și au devenit musulmani, în speranța că-și vor îmbunătăți soarta. Sfântul Ioan Rusul nu a fost cucerit de promisiunile bunătăților lumești, suferind cu curaj umilințele și bătăile.

Sărbătoare 27 mai 2022: Sfântul Ioan Rusu

Stăpânul său îl tortură frecvent în speranța că sclavul va ceda și va acceptă islamismul. Sfântul Ioan Rusul a fost neînduplecat în hotărârea sa spunând stăpânului:  "Nu mă vei putea întoarce de la credința mea prin amenințări sau cu promisiuni de bunătăți și bogății. Am să mă supun ordinelor tale de bunăvoie dacă mă lași să-mi urmez liber credința. Mai degrabă îți dau capul meu decât să-mi schimb credința. M-am născut creștin și am să mor creștin."

Minunea Sfântului Ioan Rusu

Într-una din zile, ofițerul a plecat în pelerinaj la Mecca. Soția lui a făcut un banchet peste câteva zile la care și-a invitat rudeniile și pe prietenii soțului ei, rugindu-i să pună o rugăciune pentru întoarcerea cu bine acasă a stăpânului. Sfântul Ioan Rusul servea la masă și a luat o farfurie cu pilaf, mâncarea preferată a stăpânului său și a pus-o pe masă. Soția amintindu-și de mâncarea preferată a soțului i-a spus lui Ioan:  "Ce bucuros ar fi stăpânul tău dacă ar putea fi aici să mănânce cu noi din acest pilaf!" Atunci sfântul i-a cerut o farfurie cu pilaf spunând că o va trimite stăpânului său la Mecca. Musafirii au râs la auzul acestor cuvinte iar soția a pus să i se pregătească o farfurie plină ca să o mănânce el sau ca să o dea săracilor. Primind farfuria s-a dus cu ea în grajd și s-a rugat la Dumnezeu să-i trimită farfuria stăpânului său, fiind convins că Dumnezeu va găsi o cale să-i îndeplinească rugăciunea. Numaidecât farfuria dispăru din fața lui și atunci Ioan a intrat în casă să-i spună stăpânei că farfuria a fost trimisă.

Citeste si: Calendar ortodox 2022 iunie: Cele mai importante sărbători

După o vreme, stăpânul s-a întors acasă cu farfuria de cupru în care a fost pilaful, povestind tuturor cum într-o zi (chiar în ziua când s-a ținut banchetul), întorcându-se de la moschee la locul unde era cazat, deși nu era nimeni acasă, a intrat și a găsit pe masă o farfurie aburindă plină cu pilaf. Neînțelegând cum ar fi putut intră cineva cu farfuria dacă ușa era încuiată, s-a uitat mai atent la farfurie și a văzut numele său gravat pe ea. Uimit, a mâncat totuși mâncarea cu mare plăcere.

Sărbătoare 27 mai 2022: Sfântul Ioan Rusu

Când familia și servitorii au auzit povestea s-au minunat foarte tare. Atunci soția i-a spus că Ioan a fost cel care i-a trimis mâncarea și că toți au râs de el când le-a spus că a reușit să o trimită la Mecca. Atunci au înțeles că ce le spusese sfântul s-a adeverit. 

Citeste si: Rusaliile 2022: Ce nu este bine să faci la 50 de zile de la Paşte, de Pogorârea Sfântului Duh?

În această zi mai sunt pomeniți:
- Sfantului Mucenic Iuliu Veteranul;
- Sfintilor Sfintiti Mucenici Terapont si Eladie;
- Sfantului Mucenic Evsevlot;
- Sfantului Mucenic Alipie;
- Sfantului Sfintitului Beda. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce... LIVE UPDATE Ziua 131 de război în Ucraina. Mesajul lui Volodimir Zelenski după ce Ucraina și-a retras trupele din Lisichansk: „Nu renunțăm la nimic!”
kfetele.ro
,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al... ,,M-am confruntat cu o durere groaznică la nivelul abdomenului și bineînțeles al pancreasului” Cătălin Botezatu suferă de pancreatita acută şi a ajuns la spital
spotmedia.ro
O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm O cometă uriașă va trece foarte curând pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm
spotmedia.ro
SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat... SUA: O fetiţă de 10 ani, victimă a unui viol, obligată să călătorească în alt stat pentru dreptul la avort
b1.ro
Cum a scăpat Oana Roman de 18 kilograme: „Aș vrea să mai slăbesc 15 kg sau măcar 10”... Cum a scăpat Oana Roman de 18 kilograme: „Aș vrea să mai slăbesc 15 kg sau măcar 10” (GALERIE FOTO)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Pensii 2022. Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi... Pensii 2022. Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi respins
doctorulzilei.net
Ceai verde VS ceai negru. Efect direct asupra creierului Ceai verde VS ceai negru. Efect direct asupra creierului
romaniatv.ro
Cine este Roxana, românca de 40 de ani sfâşiată de rechin în Egipt! Primele fotografii Cine este Roxana, românca de 40 de ani sfâşiată de rechin în Egipt! Primele fotografii
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si