Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

Sărbătoare 8 noiembrie 2021. Sfinții Mihail şi Gavril sunt sărbătoriți anual, de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici pe data de 8 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Author: Alina Raducu vineri 29 octombrie 2021 , 10:53

Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoare 8 noiembrie 2021. Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi stăpânii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Totodată, cei doi sfinți mai sunt cunoscuți ca păzitorii și ocrotitorii oamenilor încă de la naștere, Sfinții Mihail și Gavriil sunt pomeniți în data de 8 noiembrie, iar peste 1,3 milioane de români poartă numele acestora. 

Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil sunt strict interzise treburile casnice. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte.

Dacă se face o turtă din făină de porumb şi se aruncă între oi, iar dacă aceasta cade cu faţa în sus, atunci veţi putea fi considerată a fi purtătoare de fecunditate.

De Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Mihail şi Gavril 2021: Mesaje, felicitări şi urări

Tot în caeastă zi, credincioșii obișnuiesc să aprindă o lumânare pentru a fi călăuziți spre Rai în viața de Apoi.

Citeste si: Primele declarații ale mamei fetei al cărei corp neînsuflețit a fost găsit în lada unei canapele. Ce le-a spus femeia anchetatorilor- kanald.ro

Citeste si: "Din păcate" Medicii au făcut anunțul înfiorător despre Dana Roba, după ce bruneta a fost operată pe creier! Care sunt șansele de recuperare, în aceste momente- wowbiz.ro

În popor este cunoscut faptul că acești doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.

În ziua de Sfinții Mihail și Gavril, gospodinele din Transilvania și Bucovina coc „turta areților”, areții fiind în limbajul de la stâne berbecii despărțiți de oi. Această turtă se prepară din grâu sau porumb și se aruncă în staulul oilor și arată care va fi rodul în primăvara următoare

În această zi, ciobanii amestecă în același staul berbecii cu oile cu scopul de a se împerechea.

În tradiție se spune că cei care sunt pe cale să moară în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil sunt vegheate de Arhanghelul Mihail care stă la capul lor, în partea dreaptă, pentru că partea stângă se crede că stă Diavolul. Mihail are menirea de a-l salva pe bolnav din ghearele morții retezându-i capul Necuratului. Dacă bolnavii supraviețuiesc acestei zile atunci Arhanghelul Mihail stă la picioarele lor

Soborul Sfinților Mihail și Gavriil ține conform calendarului popular trei zile. Astfel, pe 8 noiembrie se sărbătorește capul Arhanghelului, pe 9 noiembrie mijlocul Arhanghelului, iar pe 10 noiembrie coada Arhanghelului.

Ziua de 8 noiembrie mai este numită și Vara Arhanghelilor ceea ce înseamnă că între Arhangheli și Crăciun vor urma 3-4 zile călduroase care se vor numi popular „vara iernii”

Totodată, se mai spune că sfinții Arhangheli ard păcatele acumulate de oameni și le purifică prin post

Credincioșii se roagă în această zi pentru spor și sănătate

Citeste si: „Îmi este foarte dor de tine!” Care au fost ultimele cuvinte ale lui Stephan Pelger înainte să se spânzure. Suferea foarte mult după pierderea unei persoane apropiate- kfetele.ro

Citeste si: Zi neagră în lumea modei din România! Stephan Pelger a murit la 43 de ani. Celebrul designer a fost găsit spânzurat- radioimpuls.ro

În popor se mai spune că ziua de 8 noiembrie reprezintă hotarul dintre toamnă și iarnă.

Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu.

Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

Sărbătoare 8 noiembrie 2021: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril. Tradiţii

[Sursa foto: doxologia.ro]

Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil?

Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care au dus a indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu. Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat in iconografie in haine de ostas, avand in mana o sabie de foc. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii. El este cel care, in momentul caderii unor ingeri a strigat: "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!", restabilind ordinea.

Conform tradiției, la judecata de la sfarsitul chipului acesti lumi, mortii vor invia la glasul trambitei sale.

Totodată, Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc.

Sfântul Gavriil apare în icoane in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii, potrivit creștinortodox.ro.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane. Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca este faptul ca cei doi conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

Citeste si: De ce nu este bine să asculţi colinde în luna noiembrie?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si