A fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos si unul dintre cei patru evanghelisti, alaturi de Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, Sfantul Evanghelist Luca si Sfantul Evanghelist Marcu, care au scris despre viata si activitatea Mantuitorului.Sfantul Apostol Matei era vames si locuia in Capernaum, in perioada in care Iisus Hristos propovaduia in tinutul Galileii.

Ceilalti trei evanghelisti l-au numit insa Levi al lui Alfeu, sa ii fie ascunsa astfel viata de vames, pentru cinstea apostoliei in care a ajuns mai pe urma.

Dar Sfantul Apostol Matei, din multa smerenie, scrie singur despre sine in Evanghelia sa si arata pe fata numele sau, povestind inaintea tuturor viata pe care a avut-o mai inainte, nerusinandu-se a-si marturisi pacatele.

Ocupatia de vames era dispretuita de evrei, caci vamesii strangeau darile ce se cuveneau stapanirii romane savarsind adeseori abuzuri. Iar Sfantul Evanghelist Matei spune: „Si plecand Iisus de acolo, a vazut un om care sedea la vama, cu numele Matei, si i-a zis acestuia: Vino dupa Mine. Si sculandu-se, a mers dupa El” (Matei cap. 9,9).

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Fiind invatat, a scris una dintre cele patru Evanghelii ce alcatuiesc Noul Testament, in limba aramaica, aceasta fiind cea dintai in ordine cronologica (ani 43-44).


A propovaduit Evanghelia in tara sa, apoi in Partia, Midia, Etiopia, vestind tuturor mantuirea prin Iisus Hristos.

Traditia sustine ca apostolul Matei ar fi fost asasinat (strapuns cu o spada, prin spate, in timp ce se afla langa un altar) din ordinul regelui etiopian Eggipus, in urma unor intrigi de curte. Alte surse spun ca a murit ars pe rug.

Traditii si obiceiuri

De Sfantul Matei, fetele obisnuiau sa mearga la fantana din mijlocul satului si, la cantatul cocosului, aprindeau o lumanare si o puneau pe margine. Se spune ca, pentru care merita, lumina ce se reflecta in apa se va transforma si ii va arata fetei chipul viitorului sot. Tot acum, femeile lucreaza pana la amiaza pentru a avea spor in casa anul viitor.

Sursa: Alba24.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si