Scandal într-o localitate din Dolj! Oamenii sunt revoltaţi de când a fost confirmat virusul pestei porcine în judeţ

Scandal în comuna Secu, din judeţul Dolj. Furia între săteni s-a instalat odată cu anunţul că pesta porcină a ajuns în localitate.

Author: M. P. miercuri 31 octombrie 2018 , 13:11

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+
Zeci de localnici din comuna doljeană Secu se află la intrarea în comună şi blochează accesul autorităţilor în localitate.

 

 
Oamenii sunt revoltaţi că le vor fi sacrificate animalele şi spun că nu le permit să intre în curte.
 
"În comuna vecină nu e pesta. Au tăiat porcii azi-noapte. Păi ăia sunt mai deştepţi? Dacă Bucureştiul ne spune să umblă în pielea goală, aşa facem?", spun sătenii.
 
În aceste momente se institutie filtre la întrarea în sat, la faţa locului fiind reprezentanţii DSVSA Dolj. Aceştia spun că se aşteaptă decizia comitetului local de combatere a bolilor.
 
Judeţul Dolj este al 15-lea judeţ în care este semnalată boala.
 
„În data de 30 octombrie, 2018, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, judeţul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dolj s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, se scrie într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.
 
Preşedintele a spus, miercuri, că ”era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane”, ”cel mai grav flagel” cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani.
 
”Cu toţii ne dorim o creştere a performanţelor în agricultură, în zootehnie, în industria alimentară. Fermierii şi întreprinzătorii din sectorul agricol investesc continuu în creşterea competitivităţii şi adaptarea la exigenţele pieţei. Tocmai de aceea, ei aşteaptă o gestiune responsabilă, din partea statului, a problemelor sau situaţiilor de urgenţă care ţin de competenţa autorităţilor naţionale. În acest sens, era imperativ pentru România să se fi reuşit prevenirea pestei porcine africane, fenomen care s-a extins agresiv şi necontrolat. În ciuda precedentelor şi a avertismentelor, situaţia ne-a găsit nepregătiţi, încă o dată, în faţa celui mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească în ultimii ani. Sper, pentru viitor, că aceasta va fi o lecţie învăţată, care va conduce la acţiuni şi decizii responsabile, astfel încât pagubele să fie evitate iar resursele bugetare să fie alocate nu pentru despăgubiri, ci pentru investiţii”, se mai arată în mesajul şefului statului.
 
Sursa: Gazeta de Sud
 
 
 
 

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si