Schimbare majoră pentru toți șoferii. De joi, polița RCA poate fi prezentată pe telefon

O schimbare importantă pentru toți șoferii în privința asigurării RCA - asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto - intră în vigoare mâine.

Author: Razvan Ilie miercuri 09 septembrie 2020 , 12:54

polita RCA
Nu mai este obligatoriu să ai polița RCA la tine, o poți prezenta și în format electronic
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De joi 10 septembrie 2020, șoferii din România nu mai sunt obligați să dețină polița RCA în format tipărit, ci pot face dovada acesteia către autoritățile abilitate și în format electronic.

Conform unei modificări adoptate în august de ASF la legislația asigurărilor auto, șoferii vor putea prezenta politiștilor, la un eventual control în trafic, "polița de asigurare

RCA pe suport hârtie sau în format electronic". 

Citeste si: Alegeri în pandemie. "Vaccinul rusesc să fie administrat tuturor candidaților"

Modificările aduse Normei ASF nr. 20/2017 privind asigurările auto din România au fost publicate în Monitorul Oficial pe 7 septembrie și intră în vigoare în 3 zile. 

Cum faci dovada că ai o poliță RCA

Potrivit noilor prevederi, dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, se poate face atât pe suport de hârtie cât și în format electronic. O altă soluție permisă este interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifica existența unui contract RCA valabil la data interogării.

Citeste si: Adrian Streinu-Cercel, anunț alarmant despre durata pandemiei

ASF: „Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important"

„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr.

20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.

Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, a transmis ASF într-un comunicat de presă.

Citeste si: Ore de liniște în 2021 la bloc. Ce amenzi vor fi de anul viitor și cine va trebui să le plătească

De asemenea, valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
SURVIVOR ROMANIA 2021. S-a rupt lantul de iubire dintre Zanni si Sebastian Chitosca.... SURVIVOR ROMANIA 2021. S-a rupt lantul de iubire dintre Zanni si Sebastian Chitosca. Cum au ajuns cei doi Faimosi la cutite pe ultima suta de metri pana la Marea Finala
spotmedia.ro
Cum a ajuns protejatul lui Adrian Năstase propunerea comisiei Stelian Ion pentru... Cum a ajuns protejatul lui Adrian Năstase propunerea comisiei Stelian Ion pentru Tribunalul UE, după o procedură dubioasă
spotmedia.ro
Palma Comisiei de la Veneția. Când te comporți ca USL Palma Comisiei de la Veneția. Când te comporți ca USL
b1.ro
A cumpărat statuia din aur al lui Buddha. Acasă, a scăpat-o, s-a crăpat şi... surpriză.... A cumpărat statuia din aur al lui Buddha. Acasă, a scăpat-o, s-a crăpat şi... surpriză. Era înăuntru de 1000 ani
infoactual.ro
De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume! De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si