Polița RCA poate fi prezentată pe telefon? Răspunsul oficial al Poliției Române

Poliția română reamintește șoferilor că polița RCA pe telefon nu poate fi prezentată polițiștiilor, fiind nevoie de varianta pe hârtie.

Author: Alex Dumitrescu joi 27 august 2020 , 15:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Bună ziua!

Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrăzi…vă rog să îmi prezentați actele dumneavoastră, ale autoturismului și polița de asigurare.

Bună ziua!

Polița de asigurare nu o am, dar v-o prezint online.

Greșit!

Citeste si: Mădălina Crețan, adevărul despre moartea soțului ei: "A avut perioade în care s-a chinuit" Iris, fiica lui Nosfe, a presimțit moartea tatălui său- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.

Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului.

#PolițiaRomână”, a transmis Poliția Română într-o postare pe Facebook.

Potrivit legii, vechinulele de pe drumurile publice din România au obligația de a avea asigurare RCA. Șoferii prinși că circulă fără poliță RCA sunt sancționați cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, conform legii, dar și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.

Proiect de lege pentru prezentarea poliței RCA pe telefon

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus consultării publice un proiect referitor la dovada achiziției poliței RCA.

„Digitalizarea reprezintă un obiectiv foarte important pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar propunerile de modificare a Normei nr. 20/2017 sunt menite să vină în sprijinul asiguratului RCA, în sensul simplificării procedurii de verificare a existenţei unui contract de asigurare civilă obligatorie auto valabil.

Astfel, conform proiectului de modificare şi completare a normei, aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii, conducătorii auto vor putea prezenta agenţilor de poliţie, la un eventual control, şi varianta electronică a poliţei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca şoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, a transmis ASF într-un comunicat citat de News.ro.

De asemenea, valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si