Scriitorul francez Gabriel Matzneff va fi judecat pentru "promovarea" pedofiliei

Scriitorul francez Gabriel Matzneff, vizat de o anchetă pentru viol asupra minorilor, va fi judecat pe 28 septembrie 2021, la Paris, de un tribunal corecţional specializat în probleme legate de presă şi libertatea de exprimare, scrie AFP.

Author: M.A. miercuri 12 februarie 2020 , 21:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Scriitorul a fost citat de Asociaţia de prevenire a pedofiliei Ange Bleu. 

Această procedură permite unei victime să citeze direct presupusul autor în faţa tribunalului, fără ca o anchetă prealabilă să fie finalizată.  Victima este cea care poate aduna dovezile cu privire la faptele de care este acuzat. 

În citaţie, Asociaţia a prezentat trei articole apărute din decembrie 2019 până în ianuarie 2020, în săptămânalele L'Obs şi L'Express, precum şi în cotidianul Le Parisien, în care scriitorul este acuzat că "a promovat pedofila" şi constant de "infracţiunea de viol în stare agravantă",  referindu-se şi la relaţia sa cu Vanessa Springora. 

Atracţia pretinsă a lui Gabriel Matzneff, în prezent în vârstă de 83 de ani, pentru "cei cu vârstă mai mică de 16 ani" şi pentru turismul sexual cu băieţi tineri în Asia, despre care ea povesteşte în carte, a fost îndelung tolerată în lumea literară pariziană. 

Aceasta din urmă, editoare, a publicat la începutul lunii ianuarie o care, "Le consentement", în care ea îl acuză pe scriitor de relaţii sexuale cu minori. 

Chiar dacă acuzaţiile aduse de Springora nu vor putea fi folosite pentru deschiderea unui dosar penal pe numele scriitorului, din cauza termenului de prescripţie care a trecut, Procuratura va căuta alte posibile victime în Franţa şi în străinătate.

Citeste si: Interlopul Florin Ghinea, zis Ghenosu, a fost adus în ţară din Marea Britanie

Potrivit legii franceze adoptate în 2018, orice act sexual întreţinut de un adult cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani poate fi judecat ca infracţiune sexuală. În acelaşi an, termenul de prescripţie a unei fapte a fost extins la 30 de ani, dar nu poate fi aplicat retroactiv, astfel că nu se aplică în cazul lui Springora.

Citeste si: Viorica Dăncilă, după decizia CCR privind Codul Administrativ: „Ca premier, am căutat tot timpul să promovez”

Editura franceză Gallimard a anunţat că opreşte vânzarea tuturor cărţilor lui Matzneff. Este pentru prima dată în 140 de ani de existenţă când Gallimard ia o astfel de decizie.

Lăudat de critici pentru scrierile lui, Matzneff este cunoscut pentru "Les moins de seize ans", una dintre cărţile în care promovează sexul cu minori, iar în noiembrie a apărut cel mai recent roman al lui, "L'Amante de l'Arsenal", publicat de prestigioasa Gallimard. În 2013, a primit pentru "Séraphin, c’est la fin!" premiul Renaudot, care recompensează anual un roman pentru originalitate.

Citeste si: Anunțul făcut în urmă cu puțin timp de Smiley. Artistul va pleca din țară

Matzneff a primit însemnele de Ofiţer al Artelor şi Literelor în 1985 şi premiul Amic din partea Academiei Franceze, în 2009.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si