Sculptorul si pictorul american Jack Whitten a murit la varsta de 78 de ani
Life

Sculptorul si pictorul american Jack Whitten a murit la varsta de 78 de ani

V.P.
22 ian 2018

Sculptorul si pictorul american Jack Whitten a murit la varsta de 78 de ani, a anuntat duminica galeristul sau si Muzeul de Arta din Baltimore, care ii va consacra o expozitie in parteneriat cu Metropolitan Museum din New York, potrivit AFP.

Artistul a avut intotdeauna o evolutie de-a lungul carierei sale, care se intinde pe cinci decenii, de la figurativ la abstract, de la pictura la sculptura.

Nascut la Bessemer, in Alabama, pe 5 decembrie 1939, el a crescut in sudul segregationist al Statelor Unite, unde a fost un militant activ in lupta pentru drepturile civile, inainte de a se muta la New York in 1960.

Dupa ce a inceput sa creeze in stil figurativ pentru a evoca situatia persoanelor de culoare din Statele Unite, s-a intors catre stilul abstract, care i-a adus recunoasterea unei parti a lumii artei.

Citeste si: Ileana Ciuculete va fi dezgropata? Mama si fratele artistei il acuza pe Cornel Gales: "Acest om a fost un calau pentru ea"

Hotarat sa isi depaseasca constant propriile limite si pe cele ale artei sale, el a abandonat pensula pentru a lucra cu lamele de ras, cu piepteni afro sau cu raclete de uz casnic. Lucrarea "Delta Group II", care apartine colectiei Muzeului Metropolitan din New York, ilustreaza acest fapt.

Citeste si: Ce a fost si ce a ajuns! Americanu' traieste de pe o zi pe alta - Dupa ce a dat faliment cu pizzeria, uite ce a ajuns sa lucreze acum

O expozitie dedicata exclusiv sculpturii sale va fi deschisa pe 22 aprilie la Muzeul de Arta din Baltimore. Ea va putea fi vizitata aici pana pe 29 iulie, inainte de a fi transportata la Met Breuer, sucursala a Metropolitan Museum, consacrata artei moderne si contemporane, din 6 septembrie pana pe 2 decembrie.
 

viewscnt
TAGURI: jack whitten

Urmareste-ne pe Facebook