Punem pe lista tot ce avem nevoie de la magazin. Stai, sa vedem daca ne ajung banii. Corect! In mare, cam asa se schiteaza si un buget national. Pui pe foaie veniturile si cheltuielile. In acest fel, descoperim o mare problema.

VENITURI BUGETARE: 125,9 MILIARDE DE LEI
CHELTUIELI: 161,7 MILIARDE DE LEI

Proiectul de buget pentru 2018 prevede venituri de aproape 126 de miliarde de lei si cheltuieli de peste 161. Deficitul reprezinta un mare semn de intrebare. Altfel spus, ne intindem mai mult decat ne este plapuma.

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL:
 Din punctul meu de vedere, reprezinta o suma uriasa, peste 7 miliarde de euro pe care cu greu o vom finanta.

Analistul fiscal Adrian Bentza analizeaza, pentru Stirile Kanal D, proiectul de buget. Problema diferentei dintre cheltuieli si venituri este vitala si se rezolva foarte greu!

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL:
 Un deficit, se finanteaza, din pacate, fie prin noi taxe -fapt care infraneaza economie, fie prin imprumuturi.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Avem proiectul de buget, dar inca nu stim calendarul exact al adoptarii sale. Altii ne-au luat-o cu mult inainte.

Siegfried Muresan, negociator sef al bugetului UE:
In ziua in care am dat votul final pe bugetul Uniunii Europene pe anul 2018, nu stim nimic despre bugetul de stat al Romaniei. Cand va fi adoptat de Guvernul Romaniei, cand va veni la dezbatere in Parlament.

Conform proiectului, cureaua ramane stransa in institutiile de stat. Orele suplimentare nu se platesc, angajatii urmand sa primeasca doar zile libere. De asemenea, nu se achita nici tichete cadou sau indemnizatii de vacanta. Si angajarile sunt blocate.

ADRIAN BENTA, CONSULTANT FISCAL:
 Este o masura disperata, in asa fel incat sa ne incadram cu deficitul in maximul 3 la suta, cat sunt reglementarile comunitare.

Conform datelor din proiectul de buget, consumul final va creste in 2018 cu 5,8 la suta. Cursul de schimb va oscila in jurul a 4,55 de lei pentru un euro. Media anuala a inflatiei este prognozata la 3,1 la suta.  Banca Nationala a atras atentia in mod repetat in ultima vreme asupra acestui aspect.

MUGUR ISARESCU, GUVERNATOR BNR:
Mai toti factorii au contribuit la aceasta ascensiune a inflatiei.+++Exista presiuni evidente la nivelul cresterii costurilor de productie.

In proiectul de buget sunt incluse majoritatea masurilor fiscale discutate in ultima vreme.
Trecerea contributiilor de la patron la angajat, majorarea salariului minim brut si cresterea punctului de pensie sunt cateva dintre ele.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Tot de la 1 martie 2018, in sistemul de invatamant, cuantumul brut al salariilor de baza, precum si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut de care beneficiaza personalul care ocupa functii didactice din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar de stat, se majoreaza cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna februarie 2018.

RAZVAN PASCU, ANTREPRENOR:
Au fost foarte multe modificari in ultima vreme. Au fost si multe discutii care, intr-un final, nu au dus nicaieri.

Cine se gandeste ca proiectul de buget a aparut devreme se inseala amarnic. La nivelul Uniunii Europene munca se face cu totul diferit decat la noi.

Siegfried Muresan, negociator sef al bugetului UE:
Am inceput munca in luna ianuarie. In ianuarie 2017 am inceput munca pentru a da oamenilor cel mai bun buget pe anul 2018.

Decizia finala asupra bugetului pe 2018 va fi luata in Parlament!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si