Se schimbă buletinele românilor. Cum va arăta noua carte electronică și când intră în vigoare

Vești de la Guvernul României despre noile buletine ale românilor. Cartea de identitate electronică ar putea fi disponibilă în luna august, ea oferind şi posibilitatea semnăturii electronice, a precizat marți ministrul Cercetării, Ciprian Teleman.

Razvan Ilie, marți 02 martie 2021 , 14:27

buletin electronic
Potrivit Legii 162/2020, începând cu 2 august 2021, România este obligată să emită cartea electronică de identitate, potrivit Regulmentului UE în domeniu.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Noile cărți electronice de identitate, cu cip, vor conține datele biometrice ale titularului, inclusiv amprentele. Potrivit noilor declarații ale ministrului Cercetării, ele ar putea deveni funcționale din august 2021.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat marţi că noua carte de identitate electronică va oferi şi posibilitatea semnăturii electronice.

Citeste si: Viorica Dăncilă: „Am fost premierul României şi nu am fost marioneta nimănui”

"Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei", a afirmat ministrul la DCNews.

Citeste si: Pașaportul digital de vaccinare, discriminatoriu- acuză AUR. "Se vor crea două categorii de cetăţeni"

Ce se știe despre noile cărți de identitate

Noul document de identitate în format electronic va putea fi eliberat de la vârsta de 12 ani.

Autoritățile vor putea emite și cărți de identite simple, fără cip, dar acestea nu vor permite titularilor libera circulație în Uniunea Europeană în baza actului de identitate.

Noul buletin va putea include și domiciliul din străinătate al unui cetățean român.

Actualele cărți de identitate vor permite titularilor să călătorească pe teritoriul altor state UE până la expirarea acestora, după care trebuie să le folosească pe cele noi.

Citeste si: VIDEO- Control la sânge al CE pentru instituțiile financiare nebancare

Potrivit Legii 162/2020, începând cu 2 august 2021, România este obligată să emită cartea electronică de identitate, potrivit Regulmentului UE în domeniu.

Introducerea cărți electronice de identitate va permite titularului să utilizeze semnătura electronică, care va fi inclusă în noul document, precum și să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private, pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale (în relația cu ANAF), sociale, financiare, educaționale.

Noua carte de identitate electronică va putea și trebuie să includă cardul electronic de sănătate.

Ministrul Cercetării: "Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea"

Ministrul Cercetării a vorbit şi de principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu, potrivit Agerpres.

"Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani", a apreciat Teleman.

În acest sens, a menţionat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice, anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.

Totodată, ministrul a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând "total cost of ownership", anume "cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software".

"De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii", a precizat el.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată... Curs valutar BNR miercuri, 21 aprilie 2021: Euro scade, dolarul crește! Cum arată ultimele cotații
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
spotmedia.ro
Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează.... Vor fi tot mai puțini cei care doresc să se vaccineze, iar coerciția nu funcționează. Ce e de făcut? Interviu
b1.ro
Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce... Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
infoactual.ro
Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului! Nu spune niciodată ASTA! Arsenie Boca: Se pedepseşte cu matca focului!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si