Se spală de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul? Sărbătoare mare pe 29 august 2022

În fiecare an, pe 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Iată ce nu este bine să faci în această zi de mare sărbătoare!

Author: Alexandra Bercea miercuri 24 august 2022 , 21:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ziua de 29 august este închinată tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul si este zi de post aspru.

Ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată zi de post și rugăciune și este asemănată cu Vinerea Patimilor.

Sfântul Ioan Botezătorul sau Înaintemergător al Domnului a făcut cunoscută venirea Mântuitorului şi sufletelor care erau ţinute în iad ale sfinţilor strămoşi, căci se arătase în lume Mesia cel aşteptat.

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul propovăduia în Iordanul pustiu rugăciunea şi postul, pocăinţa sinceră şi mărturisirea greşelilor: „ Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele mulţimii de iudei"  (Matei 3;6). 

Se spală de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul?

În această zi nu se spală, nu se coase și nu se calcă!

Citeste si: Horoscop chinezesc pentru marți, 26 septembrie 2023: Zodia care obține o promovare la locul de muncă sau un bonus material- kanald.ro

Citeste si: Cât de bolnav este, de fapt, Florin Salam?: „Plâng oamenii” Manelistul a spus ce se întâmplă cu el- wowbiz.ro

Preoții susțin că spălatul nu intră în categora necesităților, deoarece poate fi făcut în orice altă zi. Aceștia susțin că păcatul apare tocmai în momentul în care, deși un creștin știe că ceea ce vrea să facă nu este absolut necesar, totuși face deși este zi de sărbătoare, adică din rea intenţie.

Pe lângă interdicțiile de a nu a nu spăla, nu călca și nu coase, există și alte obiceiuri pe care creștinii încă le mai păstrează. Printre acestea se numără unul dintre cele mai vechi obiceiuri, acela de a duce la Biserică alimente pentru a fi sfințite.

Mulți dintre creștini obișnuiesc ca în zilele de sărbătoare, să nu spele, să nu calce sau să nu aspire. Aceste obiceiuri vin din dorința de a nu păcătui sau de nu-l supăra pe Dumnezeu.

Ce nu se face în această zi?

În popor se spune că în această zi nu trebuie să se folosească cuțitul, iar totul se rupe cu mână.

În această zi, nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză  de 7 ori şi a înviat.

În tradiție se vorbea și de începerea unui post, numit "de la cruce până la cruce", un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: Cum s-a fotografiat Smiley, după ce a rămas fără permis de conducere- radioimpuls.ro

O altă tradiție din această zi este ținerea postului negru, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. 

Citeste si: Este Adormirea Maicii Domnului zi liberă de la stat? Vezi dacă poți sta acasă pe 15 august 2022

O altă interdicție pentru această zi de sărbătoare este aceea de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si