Este Adormirea Maicii Domnului zi liberă de la stat? Vezi dacă poți sta acasă pe 15 august 2022

În 2022, românii se vor bucura de o minivacanță în luna august. Ziua de Sfânta Maria Mare este zi liberă legală, se sărbătorește pe 15 august și pică într-o zi de luni.

Author: Alexandra Bercea luni 08 august 2022 , 14:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată care este semnificația zilei de 15 August, dar și dacă este considerată o zi liberă de la stat!

Ziua de 15 august 2022 este zi liberă de la stat

În fiecare an, la data de 15 august, salariații din țara noastră beneficiază, conform Codului muncii, de o zi liberă, cu ocazia celebrării Adormirii Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în tradiția creștină, este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august.

Potrivit legii, angajatorii au obligația să ofere salariaților zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naționale, iar în cazul în care refuză să facă acest lucru se pot alege cu amenzi de până la 10,000 de lei.

Însă, există anumite domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, ceea ce înseamnă că angajații vor trebui să muncească și în zilele libere de la stat.

Conform Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Totodată, aordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Ce reprezintă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

În această zi de sărbătoare, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria.

Mai mult de jumătate sunt femei care poartă numele de Maria cărora li se alătură cele botezate Mariana și Marinela dar și cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.  

Citeste si: Tradiții și superstiții pentru sărbătoarea Schimbării la față a Domnului

Postul Sfintei Maria este al treilea post din cele patru de peste an. Spre deosebire de Postul Paștelui sau Postul Sfinților Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului începe în fiecare an la aceeași dată calendaristică, adică 1 august și durează două săptămâni.

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului: Superstiţii care aduc noroc

Se angajează pândarii pentru vii şi se leagă magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii (Ghinoiu, 1999, p. 33).

Se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor (Pamfile, 1997, p. 163).

În dimineaţa zilei de Sântămărie femeile merg la biserică cu ofrandă din ciorchini de struguri copţi de la soiurile văratice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numită „coliva de pomană“ sau „colivă de struguri“ (Ghinoiu, 1997, p.107).

Totodată, mai exista si obiceiul vestimentar care obligă bărbatul să poarte căciulă între Sântămărie şi Sângiorz era respectat pretutindeni. Cei care uitau să-şi schimbe pălăria cu căciula la această dată era atenţionaţi prin 610 zicala: „A venit Sântămărie,/ Te-ai... în pălărie!“ (Ghinoiu, 1999, p. 152).

În aceasta zi, se fac hori în sate: tineretul joacă, iar bătrânii şi copiii bat nucii pe la vii, câmpuri şi prin grădini (Pamfile, 1997, p.164).

O superstiție veche mai spune că dacă înfloresc trandafirii de Sfânta Maria, toamna va fi lungă (Gorovei, 1995, p. 268)


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si