Secretarului general al  ONU, Antonio Guterres, a prezentat în cadrul discursului un al doilea raport despre consecințele internaționale ale războiului.  

Secretarul general al ONU vorbește despre consecințele războiului din Ucraina

"Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei şi finanțelor este sistemic, grav şi se accelerează. Pentru populațiile din lumea întreaga războiul amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic", a avertizat Antonio Guterres. 

Citeste si: Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu va fi o simplă formalitate. Care sunt cerințele Ursulei von der Leyen

Consecințele războiului în domeniul alimentar se vor vedea începând cu anul viitor: "criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor".   

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Antonio Guterres a vorbit și despre necesitatea unui acord global care să permită exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră.

Cum arată cel de-al doilea raport realizat de ONU

Potrivit raportului "94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei- finanţe, alimentaţie şi energie- incapabile să-i facă faţă".

Citeste si: Scandal diplomatic între Rusia și Bulgaria. Ultimatum pus de oamenii lui Putin

"Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni. În viitor, nicio țară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieții".

Și Volodimir Zelenski a atras atenția asupra unei posibile crize alimentare, dacă Vladimir Putin nu va permite ca Ucrainei să exporte cereale prin porturile blocate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si