Administrația Prezidențială a anunțat că pe ordinea de zi a ședinței vor fi discutate următoarele subiecte: situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, dar și măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit săptămâna trecută în cursul zilei de vineri cu preierul Nicolae Ciucă pentru a discuta aspecte legate de securitatea de pe Flancul Estic al NATO.
Citeste si: Rusia continuă mobilizarea fără precedent de la graniţele Ucrainei, iar Europa şi SUA pregătesc sancţiuni fără precedent în cazul unei invazii
Retragere a forţelor NATO din România şi Bulgaria
Ministerul de Externe rus a precizat că între garanțiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa se numără și o retragere a forțelor NATO din România și Bulgaria, potrivit Reuters.
Ministerul Afacerilor Externe a respins ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament cerințele și declarațiile ministerului de Externe din Rusia în ceea ce privește prezența militară aliată pe Flancul Estic al NATO.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro
Citeste si: Cele mai spectaculoase ținute de la MTV Music Awards 2024. Cum au apărut vedetele pe covorul roșu- antena3.ro
„Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, au spus reprezentanții instituției.
Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru Biden și Macron după anunțul suplimentării trupelor NATO în România
Ce a spus ministrul Apărării
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că nu este cazul ca România să intre în război, iar NATO nu va reacţiona militar așa cum au spus oficialii din organizație, în cazul unei intervenţii în Ucraina a Federaţiei Ruse.
„Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, dar atunci când ai un conflict la graniţă sau în apropierea ta trebuie să te pregăteşti întotdeauna pentru că sunt multe efecte adverse aici, care influenţează şi situaţia României”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Citeste si: Rusia, noi manevre militare lângă granița cu Ucraina, la doar o zi după negocierile cu SUA de la Geneva