Ședință de guvern. Certificatul COVID, obligatoriu pentru noi categorii de angajați

Ședința de guvern de miercuri, 15 septembrie, are pe ordinea o Ordonanță de Urgență care prevede obligativitatea prezentării certificatului Covid pentru noi categorii de bugetari.

Author: Razvan Ilie miercuri 15 septembrie 2021 , 14:23

Nu sunt vizați doar bugetarii de noile prevederi, ci toți angajații din centrele sociale, inclusiv cele private. [Sursa foto: Guvernul României]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul introduce certificatul COVID pentru angajații centrelor sociale, potrivit unui proiect de OUG aflat pe ordinea de zi a ședinței de azi.

Toți cei nevaccinați trebuie să se testeze săptămânal pe banii lor, conform actului normativ. Vezi aici lista completă a proiectelor de legi aflate pe masa Executivului.

Citeste si: Raed Arafat a precizat că testarea COVID-19 va trebui să fie obligatorie

Ce prevede proiectul de OUG

Nu sunt vizați doar bugetarii de noile prevederi, ci toți angajații din centrele sociale, inclusiv cele private. Furnizorii de servicii sociale publici și privați au obligația de a solicita personalului din centrele rezidențiale dovada vaccinării, rezultatul unui test negativ sau dovada trecerii prin boală în ultimele șase luni, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care intră miercuri în primă lectură în guvern.

Costurile testării se suportă de către angajat, iar în cazul în care vaccinarea nu a avut loc din motive medicale costul e suportat de către DSP, potrivit Hotnews.ro.

Citeste si: Nelu Tătaru va propune vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru anumite categorii de activitate

Obligații pentru angajații din centrele sociale

Angajații din centrele sociale- atât publice, cât și private- au obligația să prezinte:

a) dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 sau vaccinării cu prima doză, după caz;
b) adeverința emisă de medicul de familie prin care nu se recomandă vaccinarea persoanei care suferă de boli cronice sau alte afecțiuni;
c) rezultatul negativ săptămânal pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în urma efectuării unui test RT-PCR ori test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2
d) confirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, prin care dovedește că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Citeste si: Klaus Iohannis și premierul Cîțu, o nouă ieșire publică împreună. Mesajul președintelui

Nerespectarea prevederilor menționate conduce la interzicerea accesului în centrele de servicii sociale, sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.

Raed Arafat: testarea COVID-19 va trebui să fie obligatorie

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat marți seara, pe data de 14 septembrie 2021, că personalul din structurile esențiale va trebui testat periodic, dacă nu a trecut prin procesul de vaccinare. Secretarul de Stat a argumentat că, în cazul unor focare de infecție, nu va mai avea cine să lucreze.

Raed Arafat caută soluții pentru păstrarea sub control a valului 4 pandemic[Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin]

În cadrul unei emisiuni TV, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a subliniat faptul că este necesară vaccinarea, dar mai ales testarea unui funcționar dintr-o structură esențială deoarece își poate îmbolnăvi toți colegii cu noul coronavirus, iar în situația aceasta nu ar mai avea cine să lucreze în instituția respectivă.

Citeste si: Chile a învins varianta Delta a coronavirusului. Peste 90% din populație este vaccinată


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si