Șefi de județ obligați să-i plătească unei tinere reparațiile mașinii pe care a avariat-o după ce a intrat într-o groapă foarte adâncă

O avocată din Oradea, în timp ce se deplasa către Arad, a intrat cu mașina într-o groapă de pe DN 79 la intrarea în localitatea arădeană Chişlaca. După ce mașina a fost grav avariată, tânăra a dat în judecată Consiliului Judeţean Arad şi a Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

K.B., duminică 29 septembrie 2019 , 17:55

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Tânăra s-a dus cu mașina la service, unde i-a fost evaluată paguba. S-a stabilit că a fost provocată "în urma unui şoc dinamic. Maşina a intrat într-o groapă", se arată în actul de constatare. Ca urmare în luna iunie 2017, ea a deschis proces împotriva Consiliului Judeţean Arad şi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Procesul a fost început la Judecătoria Oradea, avocata invocând Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 care, la articolele 5 şi 6, stipulează că "în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor sau a lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, răspunde după caz, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii".
Potrivit deciziţiei Curţii de Apel Oradea, pronunţată în această toamnă, pe 17 septembrie, instanţa a considerat că „persoana responsabilă pentru cauzarea prejudiciului este administratorul drumului, întrucât acesta nu a luat măsurile necesare pentru repararea carosabilului preîntâmpinarea apariţiei unor astfel de evenimente".

Citeste si: A mers la medic pentru că se simțea mereu obosită și a aflat că mai are 72 de ore de trăit

Citeste si: Tânără lovită cu bestialitate de soț în timp ce ținea bebelușul în brațe, pentru că a mutat televizorul din cameră fără să-i ceară voie

"Contrar susţinerilor apelantei nu s-a dovedit culpa conducătorului auto în producerea incidentului rutier. Totodată, este adevărat că există obligaţia conducătorului auto de a adapta viteza la condiţiile de drum, dar nu trebuie pierdute din vedere nici dispoziţiile ce prevăd răspunderea administratorului drumului public în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public", se precizează în soluţie.

Citeste si: Candidaţi la alegerile prezidenţiale 2019. Lista actualizată cu toate cele 14 persoane care luptă pentru Cotroceni

La scurt timp după declanşarea procesului cu orădeancă, CJ Arad a reparat şi şoseaua din Chişlaca, astupând groapa în care avocata şi-a distrus maşina.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si