Semnal de alarmă pentru părinți. Unul din trei copii este malnutrit sau supraponderal

Un copil în vârstă de până la cinci ani din trei nu primeşte alimentaţia de care are nevoie pentru a creşte bine, trage un semnal de alarmă UNICEF într-un raport amplu publicat marţi, relatează AFP.

G.B., marți 15 octombrie 2019 , 18:29

Semnal de alarmă pentru părinți. Unul din trei copii din lume este malnutrit sau supraponderal
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Numeroase ţări credeau că au trecut malnutriţia în rândul problemelor din trecut, însă descoperă că au o nouă problemă foarte importantă” cu alimentaţia copiilor lor, subliniază Victor Aguayo, şeful programului de nutriţie al Unicef, intervievat de AFP.

Semnal de alarmă pentru părinți

Dintre cei 676 de milioane de copii în vârstă de până la cinci ani care trăiau în lume în 2018, aproximativ 227 de milioane- aproximativ o treime- erau subnutriţi sau supraponderali, iar 340 de milioane- adică jumătate- sufereau de carenţe alimentare, calculează Agenţia ONU pentru protecţia copiilor.

Pe fondul mondializării obiceiurilor alimentare, sărăciei persistente şi modificărilor climatice, un număr tot mai mare de ţări cumulează aceste diverse faţete ale malnutriţiei, care le compromite dezvoltarea viitoare, analizează Unicef, care evocă o „triplă povară”.

Semnal de alarmă pentru părinți. Unul din trei copii din lume este malnutrit sau supraponderal

„Felul în care înţelegem şi răspundem malnutriţiei trebuie să se schimbe- nu este vorba despre a le da copiilor să mănânce suficient, este vorba înainte de toate despre a le da alimentaţia bună”, subliniază Henrietta Fore, directoarea Unicef, într-un comunicat de presă care însoţeşte primul bilanţ de această importanţă cu privire la acest subiect publicat de organism de 20 de ani.

Citeste si: VIDEO| Prețurile alimentelor pot fi comparate online de azi

Subnutriţia rămâne în primul plan şi afectează aproape de patru ori mai mulţi copii mici decât supraponderalitatea.

Numărul copiilor care nu primesc suficientă hrană raportat la nevoile lor nutriţionale a scăzut mult- cu 40% din 1990 în 2005-, însă aceasta rămâne o problemă majoră în numeroase ţări, în principal în Africa subsahariană şi în Asia de Sud.

Unul din trei copii din lume este malnutrit sau supraponderal

Astfel, 149 de milioane de copii din lume sunt prea mici faţă de vârsta lor- întârzierea creşterii din cauza unei malnutriţii cronice-, iar 50 de milioane sunt prea slabi faţă de talia lor- emaciere legată de o malnutriţie acută şi/sau o problemă de absorbţie de nutrimente.

Unicef relevă totodată că cei 340 de milioane de copii suferă de o „foame ascunsă”, pentru că ei primesc un număr de calorii suficient, însă le lipsesc minerale şi

vitamine indispensabile dezvoltării- fier, iod, vitaminele A şi C mai ales, din cauza lipsei de fructe şi legume şi a unor produse de origine animală.

Or aceste carenţe pot avea consecinţe fizice severe- sistem imunitar deficient, probleme de vedere şi de auz-, dar şi intelectuale.

Semnal de alarmă pentru părinți. Unul din trei copii din lume este malnutrit sau supraponderal

Citeste si: Dramă într-o familie din Arad! O femeie în vârstă de 38 de ani s-a sinucis. Avea doi copii minori

Acest fenomen începe de la vârsta cea mai mică, printr-o alăptare maternă prea puţină

şi o diversificare alimentară cu alimente nepotrivite, avertizează Unicef.

El este amplificat prin „accesibilitatea tot mai mare a hranei bogate în calorii, dar sărace în nutrimente”, de tip fast-food, tăiţei instant şi altele.

Supraponderalitatea şi obezitatea se dezvoltă rapid, iar 40 de milioane de copii sunt afectaţi, inclusiv în ţările sărace.

Această situaţie este strâns legată de sărăcie: ea afectează mai multe ţări sărace şi populaţiile aflate în situaţie precară din ţările bogate, mai subliniază Unicef.

Citeste si: Descoperire terifiantă în cimitir.„Am crezut că fata mea a înviat. Dar vocea venea de fapt din ...”

Unicef îndeamnă totodată la o reglementare mai puternică a promovării laptelui praf pentru copii şi a publicităţii băuturilor dulci şi la introducerea unei etichetări nutriţionale a alimentelor „uşor de înţeles”, cu scopul de a-i ajuta pe consumatori să aleagă mai bine pentru sănătatea copiilor lor şi a lor.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce surpriză! Ea este prima concurentă nominalizată spre eliminare la Survivor România... Ce surpriză! Ea este prima concurentă nominalizată spre eliminare la Survivor România 2021. Decizia Faimoșilor a surprins pe toată lumea
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce... PRIMELE CAZURI de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus în România! În ce orașe au fost depistate?
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si