Semnalul de alarma al medicilor! Cel mai mare pericol la care se expun tinerii si care ii poate costa viata

Semnalul de alarma pe care il trag medicii, in plin sezon! La fiecare doua zile, un tanar ajunge in Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” cu traumatism vertebro-medular cervical, dupa o saritura in apa.

Author: L. S. luni 06 august 2018 , 10:58

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

La Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” ajunge un tanar la fiecare doua zile, cu traumatism vertebro-medular cervical, dupa ce a executat o saritura in apa. Numarul cazurilor reprezinta 2% din totalitatea pacientilor internati in Spitalul Clinic de Urgenta ”Bagdasar-Arseni”, in lunile de vara.

"Vrem sa vorbim

deschis despre acest risc pentru ca putini isi imagineaza ca o simpla saritura in apa poate avea consecinte atat de grave. Pana la urma este “doar apa”, nu? La contactul cu apa, in cazul plonjoanelor de la mare inaltime, sau la contactul cu solul, in cazul sariturilor in apa de adancimi mici, pacientii sufera fracturi de coloana vertebrala cervicala, urmate de instalarea deficitelor neurologice, care se soldeaza cu paralizie (completa sau incompleta) sau cu decesul pacientilor. Sfatuim tinerii sa evite sariturile in apa putin adanca sau cel putin sa verifice adancimea acesteia atunci cand vor sa faca astfel de salturi. De asemenea, primul ajutor in cazul unui traumatism vertebro-medular cervical este esential si presupune interventia rapida a personalului specializat", spune dr. Niki Adrian Calina de la Spitalul de Urgenta „Bagdasar-Arseni”.
In fiecare vara, in jur de 50 de persoane sunt internate doar in sectia de traumatologie vertebro-medulara a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” cu deficite neurologice importante, care apar in urma plonjonului in ape de mica adancime.

"Viata mea s-a schimbat in urma cu 20 de ani, intr-o zi calduroasa de vara. Eram cu fratele meu si cativa prieteni. Am sarit in apa in joaca, sa ma racoresc. Aveam 13 ani. A doua oara cand am sarit, am nimerit fundul apei si m-am lovit direct cu capul de nisip. Impactul m-a amortit pe loc. De la gat in jos nu mai miscam nimic si nici nu mai puteam sa scot vreun sunet. Felul in care am fost scos din apa si transportat pana la spital nu m-au ajutat deloc. Ar fi fost util ca atat eu, cat si cei din jurul meu sa avem mai multe informatii despre ce presupune o leziune medulara cervicala si cum se acorda primul ajutor in cazul unui astfel de accident” ,  a spus Costin Dumitru, instructor de viata independenta la Fundatia Motivation Romania.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Cine i-a fost alături Deei Maxer când încă era căsătorită cu Dinu?! „Statea noaptea cu mine”- wowbiz.ro

Medicii avertizeaza ca, in cazul unui traumatism vertebro-medular, este important ca victima sa nu fie miscata pana la interventia echipei medicale, deplasarea acesteia putand cauza paralizie permanenta sau alte complicatii grave. Este unul din motivele pentru care medicii au ales sa demareze o campanie pentru a informa asupra riscurilor la care se expun cei care executa sarituri in apa, fara sa isi ia masurile de protectie.

sursa: digi 24.ro

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si