La Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” ajunge un tanar la fiecare doua zile, cu traumatism vertebro-medular cervical, dupa ce a executat o saritura in apa. Numarul cazurilor reprezinta 2% din totalitatea pacientilor internati in Spitalul Clinic de Urgenta ”Bagdasar-Arseni”, in lunile de vara.

"Vrem sa vorbim deschis despre acest risc pentru ca putini isi imagineaza ca o simpla saritura in apa poate avea consecinte atat de grave.

Pana la urma este “doar apa”, nu? La contactul cu apa, in cazul plonjoanelor de la mare inaltime, sau la contactul cu solul, in cazul sariturilor in apa de adancimi mici, pacientii sufera fracturi de coloana vertebrala cervicala, urmate de instalarea deficitelor neurologice, care se soldeaza cu paralizie (completa sau incompleta) sau cu decesul pacientilor. Sfatuim tinerii sa evite sariturile in apa putin adanca sau cel putin sa verifice adancimea acesteia atunci cand vor sa faca astfel de salturi. De asemenea, primul ajutor in cazul unui traumatism vertebro-medular cervical este esential si presupune interventia rapida a personalului specializat", spune dr. Niki Adrian Calina de la Spitalul de Urgenta „Bagdasar-Arseni”. In fiecare vara, in jur de 50 de persoane sunt internate doar in sectia de traumatologie vertebro-medulara a Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” cu deficite neurologice importante, care apar in urma plonjonului in ape de mica adancime.

"Viata mea s-a schimbat in urma cu 20 de ani, intr-o zi calduroasa de vara. Eram cu fratele meu si cativa prieteni. Am sarit in apa in joaca, sa ma racoresc. Aveam 13 ani. A doua oara cand am sarit, am nimerit fundul apei si m-am lovit direct cu capul de nisip. Impactul m-a amortit pe loc. De la gat in jos nu mai miscam nimic si nici nu mai puteam sa scot vreun sunet.
Felul in care am fost scos din apa si transportat pana la spital nu m-au ajutat deloc. Ar fi fost util ca atat eu, cat si cei din jurul meu sa avem mai multe informatii despre ce presupune o leziune medulara cervicala si cum se acorda primul ajutor in cazul unui astfel de accident”
,  a spus Costin Dumitru, instructor de viata independenta la Fundatia Motivation Romania.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Medicii avertizeaza ca, in cazul unui traumatism vertebro-medular, este important ca victima sa nu fie miscata pana la interventia echipei medicale, deplasarea acesteia putand cauza paralizie permanenta sau alte complicatii grave. Este unul din motivele pentru care medicii au ales sa demareze o campanie pentru a informa asupra riscurilor la care se expun cei care executa sarituri in apa, fara sa isi ia masurile de protectie.

sursa: digi 24.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si