Sf. Matei, 16 noiembrie 2021: Este dezlegare la peşte! Ce nu ai voie să faci azi?

Pe 16 noiembrie 2021, Biserica Ortodoxă Română pomenește Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.

Author: Catalina Popa marți 16 noiembrie 2021 , 15:04

Sf. Matei, 16 noiembrie 2021

Sf. Matei, 16 noiembrie 2021

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cine a fost Sf. Matei?

Sfantul Apostol si Evanghelist Matei   este unul dintre cei doisprezece Apostoli alesi de Hristos. Astfel înainte de a ajunge Apostol, Matei a fost vames si se numea Levi. Acesta era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu.

Conform tradiției, Sfântul Matei este autorul primei Evanghelii. Eusebiu si Sfantul Epifanie ne marturisesc ca Matei a scris Evanghelia in limba aramaica si in limba greaca. Din Martirologiul roman aflam ca a murit ca martir in Etiopia, fiind ars pe rug de pagani. Din textele apocrife care vorbesc despre trecerea sa la cele vesnice, aflam ca a suferit moarte de martir in Pont, conform creștinortodox.ro.

Totodată, Evanghelia dupa Matei se afla inscrisa in lista Canonului Muratori si amintita de Sfintii Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigore de Nazianz. Aceasta este recunoscuta ca autentica si de sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) si sinodul al VII-lea (787).

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

Sf. Matei, 16 noiembrie 2021

Sf. Matei, 16 noiembrie 2021

Sf. Matei, 16 noiembrie 2021. Ce nu ai voie să faci azi?

Tradiția spune că fetele obișnuiau să meargă, în această zi, la fântâna din sat, iar în condițiile în care cocoșii cântau, trebuiau să aprindă o lumânare pe marginea fântânii. De asemenea, dacă fetele erau cuminți, atunci puteau să îl viseze pe viitorul lor soț.

Totodată, se spune că în ziua de 16 noiembrie, de Sfântul Apostol Evanghelist Matei, dacă fetele erau gospodine și făceau munca până la amiază, aveau spor în casă în anul următor.

Citeste si: Sf. Nicolae 2021: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm?

Citeste si: Postul Crăciunului 2021: Veşti proaste pentru români! Legumele, fructele și conservele s-au scumpit mai mult decât carnea

Sf. Matei, 16 noiembrie 2021. Rugaciune pe care sa o spui azi

„O, mărite Sfinte Apostol Matei, în Evanghelia ta îl prezinti pe Iisus ca pe mult-aşteptatul Mesia care a împlinit profeţia Vechiului Legământ şi ca noul Făcător de Lege care a fondat Biserica Noului Legământ.

Obţine pentru noi harul de a-l vedea pe Iisus trăind în Biserica sa şi de a-i urma învăţăturile în viaţa noastră pământeană, spre a trăi împreună cu El pentru veşnicie în rai. Amin”, este rugăciunea către Sfântul Apostol Evanghelist Matei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si