Sfânta Maria Mare, 15 august. Este greșit să faci urări la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului? Ce spun preoții

Adormirea Maicii Domnului 2020. În fiecare an, pe 15 august, creştin-ortodocşii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Românii obișnuiesc să trimită mesaje de felicitare și urări către cei care poartă numele fecioarei Maria, dar sărbătoarea amintește de trecerea la cele veșnice a Maicii Domnului, în timp ce nașterea Sfintei Fecioare va fi abia pe 9 septembrie.

R.I., vineri 14 august 2020 , 18:19

adormirea maicii domnului sfanta maria mare
Sfanta Maria Mare nu este o sărbătoare tristă, ci plină de bucurie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Biserica Ortodoxă marchează, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia (termenul slav) și Sfânta Maria Mare sau "Paștele verii". Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea.

Adormirea Maicii Domnului semnifică mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

Citeste si: Mesaje, felicitări şi urări de Sf. Maria: La mulţi ani, Maria, Marian, Marina, Marin, Mario şi Mariana!

Biserica nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei zile, fiind considerată o sărbătoare plină a bucuriei. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie crestinortodox.ro.

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2020: Ce nu ai voie să faci pe 15 august? Este mare păcat!

Adormirea Maicii Domnului - ridicarea cu trupul la ceruri a Fecioarei Maria

Potrivit scrierilor apocrife despre Adormirea Maicii Domnului, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani pe pământ la Efes, alături de Ioan Evanghelistul. Ea nu a gustat niciodată moartea, ci pur și simplu a adormit, ca toți oamenii, curând după aceea fiind ridicată cu trup și suflet la ceruri (exact ca Isus din Nazaret). Cei care au fost martorii acestui miracol au fost ucenicii lui Isus și prietenii Sf. Maria.

Citeste si: Mesaje de Sfânta Maria 2020. Felicitări şi urări cu La mulţi ani

Se spune că în ziua Adormirii, îngerii şi sfinţii au umplut împrejurimile de lumină. De la funeralii ar fi lipsit apostolul Toma. Iar când acesta a revenit, după 3 zile, s-a dus la mormânt și l-a găsit gol. Și se crede că Fiul Ei a ridicat-o la cer, de-a dreapta Lui, ca Împărăteasă.

Mesajul primit de la Arhanghelul Gavriil

Când Iisus Hristos a decis să o ia pe Maica Sa la Sine, atunci cu trei zile mai înainte a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a zis: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

Ziua morţilor

In unele parti ale Moldovei, ziua de 15 august este considerata "a mortilor", fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria, si la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, struguri, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor.

Citeste si: România, focarul nr. 1 de coronavirus în Europa

Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează ziua onomastică de Sfânta Măria. Mai mult de jumătate sunt femei care poartă numele de Maria cărora li se alătură cele botezate Mariana și Marinela, dar și cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.

Unii oameni spun că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, cosiderând că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului. Preoții consideră, însă, că 15 august este o sărbătoare a bucuriei, nu una tristă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si