Sfântul Dumitru 2022, calendar ortodox. Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic.

În tradiţia populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De aceea se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna. 

Obiceiuri pe care toată lumea trebuie să le respecte

Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.

Una dintre superstițiile în care oamenii cred spune că în această zi căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții.

Credința populară susține că Sfântul Dumitru  usucă toate plantele si dezfrunzește codrul, fiind cel care “descuie iarna”. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În această zi, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă.

Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

Citeste si: Urări de Sf. Dumitru 2022: Felicitări și mesaje drăguțe

La sărbătoarea Sfântului Dumitru NU ai voie să coși fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf.

Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Dumitru 2022

În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și,,datina Saiegiilor.''

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Citeste si: Felicitări de Sf. Dumitru 2022: Urări, mesaje și imagini cu text


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si