Sfântul Dumitru 2022, calendar ortodox. Potrivit tradiției populare, Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele.

Din acest motiv se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna.  

Astfel, pe 26 octombrie este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe data de 27 octombrie este prăznuit Sfântul Dimitrie Basarabov.

Cele două zile sunt marcate  cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și sunt zile de post!

Sfântul Dumitru 2022, calendar ortodox

Sfântul Dumitru 2022, calendar ortodox: Tradiţii şi obiceiuri româneşti

[Sursa foto: doxologia.ro]

Cine a fost Sfântul Dumitru?

Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. Acesta era fiul voievodului cetății Tesalonicului. El a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor.

Citeste si: Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Sfântul Dumitru 2022, calendar ortodox

Sfântul Dumitru 2022, calendar ortodox: Tradiţii şi obiceiuri româneşti

[Sursa foto: doxologia.ro]

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Sfântul Dumitru

Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.

Una dintre superstițiile în care oamenii cred spune că în această zi căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. Credința

populară susține că Sfântul Dumitru  usucă toate plantele si dezfrunzește codrul, fiind cel care “descuie iarna”. 

În această zi, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru NU ai voie să coși fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.

Se spune că cei care vor respecta cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri. Totodată, de Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului în 2022?

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și,,datina Saiegiilor.''

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Citeste si: Sfântul Dumitru 2022: Tradiții și obiceiuri pentru această zi sfântă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si