Sfântul Ilie 2022:  Biserica Ortodoxă îl cinstește în fiecare an pe data de 20 iulie pe Sfântul Ilie. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri din popor pe care românii le respectă! 

Sărbătoare 20 iulie 2022: cine a fost Sf. Ilie?

Povestea Sfântului Ilie spune că în momentul în care acesta a venit pe lume, tatăl său a văzut mai mulți oameni îmbrăcați în alb, care îl înveleau pe Sfântul Ilie în scutece de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Încă

 din copilărie, Sfântul Ilie era un copil credincios, petrecându-și foarte mult timp rugându-se.  

Citeste si:  Calendar ortodox 6 iulie 2022. Ce sărbătoare este miercuri?

Legenda mai spune că,   Sfântul Ilie a înfăptuit mai multe minuni   în timpul vieții sale. Astfel, una dintre acestea este cea legată de văduva care și-a pierdut copilul.

Se crede că Sfântul Ilie a întâlnit o văduvă și a rugat-o pe aceasta să îi facă o pâine, iar în schimb, i-a promis că va avea ulei și făină până când se va termina seceta.

Iar la câteva zile după acest moment, fiul văduvei a murit, iar ea l-a acuzat pe Sfântul Ilie că i-ar fi ucis copilul.

Atunci, Sfântul Ilie a suflat de trei ori deasupra trupului neînsuflețit, iar băiatul a înviat.  

Ce nu ai voie să faci de Sf.Ilie 2022?

De Sfântul Ilie nu este indicat să faceți treabă în casă sau în gospodărie. La țară, oamenii nu lucrează pământul de Sfântul Ilie, ca să nu atragă grindina asupra recoltelor.

Pe data de 20 iulie nu este bine să consumi mere. Se spune că cine consumă aceste fructe de Sfântul Ilie, va atrage grindina mare cât merele asupra gospodăriei sale.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Felicitări de Sfântul Ilie 2022: Urări şi mesaje cu La mulţi ani!

Merele pot fi consumate după ce sunt duse la biserică pentru a fi sfințite. Merele care sunt sfințite în această zi se transformă în mere de aur pe lumea cealaltă.

De asemenea, cele care sunt nemăritate, se duc noaptea într-un lan de cânepă, se dezbracă de tot și se tăvălesc prin cânepă. Ulterior se îmbracă și se întorc acasă.

Geamurile și ușile nu trebuie să fie lăsate deschise dacă pe 20 iulie este furtuna, pentru că este posibil să se ascundă în casă vreunul dintre diavolii pe care îi urmărește sfântul.

În cazul în care tună în această zi, fructele vor face viermi, iar alunele vor fi seci.

De Sfântul Ilie, care reprezintă mijlocul verii pastorale, ciobanii coboară în sate, pentru prima dată după ce au plecat cu oile la stână.

Citeste si: Sărbătoare 20 iulie 2022: Ce nu ai voie să faci de Sf. Ilie?

Sfântul Ilie 2022: tradiții românești

În Panteonul românesc,  Sfântul Ilie  este prezentat drept o divinitate a Soarelui și a focului, identificată cu Helios din mitologia greaca și cu Gebeleizis din mitologia geto-dacă.

Se mai spune că Sfântul Ilie este ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi.

Totodată, el poate arunca grindină și alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Sărbătoare 13 iulie 2022: Ce sfânt este prăznuit în calendarul orodox

În credinţa ortodoxă, Sfântul Ilie este considerat un sfânt drept, corect. El a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii.

Rugându-se, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lui. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile si daruindu-i un car tras de cai albi l-a făcut puternic şi biruitor în faţa acestora.

Se mai crede că atunci când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Legenda spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Tradiția ne spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si