Sindicatele, revoltate de majorarea cu doar 8% a salariului minim. "Un gest simbolic și atât"

Prim-ministrul Florin Cîţu a menţionat, la finalul săptămânii trecute, că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creşterea acestuia ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie 2021. Cele mai importante confederații sindicale se declară nemulțumite de propunerea premierului. BNS a propus o creştere a salariului minim de la 2.300 la 2.500 de lei brut, plus o modificare a legislației în sensul unor deduceri fiscale.

Author: Razvan Ilie luni 20 septembrie 2021 , 21:03

Războiul salariului minim. Sindicatele au propus o creştere de salariu minim de la 2.300 de lei brut la 2.500 de lei brut, însoțită de o modificare a Codului Fiscal, în urma căreia să crească deducerea personală de care poate să beneficieze un angajat[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Propunerea şefului Guvernului de majorare a salariului minim brut cu 8% ar avea un impact nesemnificativ asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim, comparativ cu

creşterea preţurilor la energie suportate de salariaţi, a declarat, luni, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Și preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a criticat propunerea premierului: majorarea cu 8% a salariului minim pentru anul viitor ar reprezenta o creştere reală de 1% a salariului minim, deoarece inflaţia la finalul anului curent va fi probabil de peste 7%, spune Hossu.

Citeste si: Ministrul Muncii vrea "creșterea semnificativă" a salariului minim din ianuarie 2022

Dumitru Costin: "Un impact absolut nesemnificativ"

"O creştere de 8% a salariului minim, fără acea corelare făcută în Codul Fiscal (creşterea deducerii personale a angajaţilor cu salariul minim, n.r.), ar avea un impact absolut nesemnificativ, un gest simbolic, care nu va produce un impact semnificativ asupra venitului net al unui salariat", a precizat Dumitru Costin.

Potrivit liderului sindical de la BNS, varianta Guvernului de creştere a salariului minim cu 8% nu reprezintă o abordare serioasă, deoarece nu are fundamentul unui mecanism de calcul.

Citeste si: Va crește prețul apei îmbuteliate cu 20%

"În opinia noastră propunerea de creştere cu 8% e o abordare neserioasă a subiectului de stabilire a salariului minim pe economie. Această variantă de creştere de 8% este neserioasă pentru că nu are niciun fundament. Pe ce stă această creştere de 8%? Constatăm din nou că e din burtă. Guvernul Orban a venit cu o formulă de calcul pe care a propus-o partenerilor sociali şi pe baza căreia s-a stabilit salariul minim pe economie pentru 2020. Guvernul Cîţu vine şi spune că formula lui Orban n-a fost bună şi vine cu altă formulă de calcul", explică Dumitru Costin.

Costin spune că acest 8% nu se înscrie nici măcar pe formula lor de calcul din decembrie anul trecut. Acelaşi Guvern vine acum cu o altă formulă de calcul. "Deci trăim într-o perioadă stranie în care din an în an venim cu alt format de mecanism de determinare salariului minim", a mai spus sindicalistul-șef.

Propunerea sindicatelor: salariul minim, 2500 lei brut

Sindicatele au propus o creştere de salariu minim de la 2.300 de lei brut la 2.500 de lei brut, însoțită de o modificare a Codului Fiscal, în urma căreia să crească deducerea personală de care poate să beneficieze un angajat, conform Codului Fiscal, astfel încât venitul salarial net al salariatului să fie mai mare şi să amortizeze într-o oarecare măsură creşterea de preţuri, după cum a precizat Dumitru Costin.

Citeste si: Ghid pentru șoferii care au asigurare RCA la City Insurance, dar și pentru păgubiții care au de recuperat o daună

Puterea de cumpărare va rămâne pe loc

Liderul organizaţiei sindicale Cartel Alfa a arătat că majorarea salariului minim cu 8% ar reprezenta practic pentru angajaţi păstrarea puterii de cumpărare a anului curent.

"Aici e o problemă pentru că nu s-au făcut calculele adecvate: Banca Naţională, singura instituţie care are o expertiză legată de inflaţie, estimează la ora actuală inflaţia la 5 şi ceva la sută, dar probabil va fi de peste 7% la sfârşit de an, iar salariul minim este calculat pentru anul viitor, nu este pentru luna noiembrie. Ţinând cont de acest lucru, înseamnă că 8% este o majorare complet insuficientă, de abia acoperă inflaţia şi nu are o creştere decât de cel mult până în 1%, ceea ce este clar insuficient şi, după cum a subliniat şi Consiliul Fiscal, lipsa unei politici adecvate a salariului minim va conduce la continuarea migraţiei, cu toate consecinţele negative pe piaţa muncii din România şi pentru posturile angajatorilor", a afirmat Bogdan Hossu pentru Agerpres.
 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si