Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) Raed Arafat a declarat, intr-o conferinta de presa, ca site-ul ro-alert.ro este activ de sambata dimineata de la ora 9.00, spunand ca sistemul va fi folosit doar pentru situatiile extrem de grave.

"Astazi facem inca un pas cu sistemul ro-alert, in sensul in care lansam website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibila populatiei, oamenii vor gasi toate informatiile, inclusiv cum sa isi configureze telefoanele", a spus el.

El a explicat ca autoritatile nu intentioneaza sa foloseasca in mod frecvent acest sistem pentru a alerta populatia, astfel incat oamenii sa nu fie deranjati si sa nu aiba tendinta de a dezactiva primirea de mesaje. Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua sa apara pe aplicatia DSU, pentru cei care o au instalata.

"Recomandarea este sa nu dezactiveze, pentru ca isi pune viata in pericol", a spus Arafat, el mentionand ca proiectul a fost initiat in urma furtunii de la Timisoara, de anul trecut, cand mai multe persoane si-au pierdut viata intr-un timp scurt.

El a precizat ca intre 17 si 27 septembrie va avea loc testarea nationala a sistemului, pana in prezent fiind facute teste in Bucuresti, iar dupa acestea sistemul va fi considerat operational.

De asemenea, el a explicat ca nu trebuie numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, intrucat nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje.

El a adaugat ca daca o persoana are telefonul inchis si se afla intr-o zona pentru care exista o avertizare, va primi mesajul atunci cand deschide telefonul, daca alerta mai este activa.

Raed Arafat a mai spus ca, in cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj inainte, ci ulterior, dar in cazul unei viituri sau al unei evacuari in eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Totodata, Arafat a spus ca pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, intrucat mesajele se primesc si pe telefoanele vechi, care s-ar putea sa fie deja configurate.

Locuitorii din zonele rurale si oamenii in varsta care nu stiu cum sa isi configureze telefonul pentru a primit mesajele vor fi ajutati, Arafat exemplificand ca un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserica.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de DSU, site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursa completa de informare a populatiei si detaliaza atat modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cat si posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite receptionarea mesajelor difuzate in situatii de urgenta.

Portalul informativ cuprinde urmatoarele sectiuni: Prezentarea sistemului RO-ALERT, Configurare telefon, Standarde- ofera informatii privind tehnologia Cell Broadcast, Intrebari frecvente, Instaleaza aplicatia DSU si Contact.

Sectiunea "Configurare telefon" asigura informatii complete despre modul de configurare a telefoanelor mobile in toate retelele, astfel incat publicul sa poata receptiona mesajul pe telefonul mobil de care dispune. Sistemul utilizeaza infrastructurile retelelor operatorilor de comunicatii mobile din Romania.

Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei acolo unde exista acoperire a retelelor publice de comunicatii mobile si nu este necesara instalarea unei aplicatii pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT functioneaza indiferent daca utilizatorul detine servicii de tip abonament sau prepay, iar receptionarea mesajelor nu genereaza costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori, arata sursa citata.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenintate de situatii de urgenta si este particularizat in functie de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesita comunicarea numelui si a numarului de telefon al utilizatorului.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Sectiunea "intrebari frecvente" ofera raspunsuri la intrebari legate de sistemul RO-ALERT, acoperind detalii tehnice, reguli de comportament in cazul receptionarii mesajelor de avertizare. in plus, portalul ro-alert.ro asigura conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispozitie de Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta "Ro-Alert" va fi implementat pe teritoriul Romaniei in scopul prevenirii pierderii de vieti omenesti ca urmare a fenomenelor meteorologice si hidrologice periculoase. Prin acest sistem vor fi transmise populatiei mesaje de avertizare in timp real, dupa ce sisteme similare si-au dovedit eficienta in SUA, Olanda, Lituania, Franta, Germania si Belgia.

Printre avantajele sistemului se numara transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul retelelor operatorilor de telefonie mobila, transmiterea rapida a mesajelor catre toti utilizatorii aflati in arealul amenintat, chiar in conditii de congestie a retelelor operatorilor de telefonie mobila, afisarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil, fara a fi necesara vreo interventie a utilizatorului, repetarea ciclica a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, receptarea mesajelor de avertizare si de catre terminalele aflate in roaming si acuratetea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informatiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus in aplicare de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si va fi operat de structurile operationale cu functionare 24/24 ale IGSU si structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situatii de Urgenta va dispune de un terminal cu aceleasi functionalitati.

Guvernul a alocat printr-o ordonanta de urgenta 30,4 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in bugetul MAI, pentru IGSU, pentru achizitia echipamentelor hardware, aplicatiilor software si serviciilor de instalare si punere in functiune aferente, necesare pentru implementarea sistemului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si